סוגרים חשבון: מכה בשיניים גם להורים 13 באוקטובר, 2013

האוצר החליט להקפיא את המשך הרחבת הרפורמה בטיפולי שיניים לגיל 14. צפו בדיון באולפן "סוגרים חשבון" בההנחיית עידן גרניבאום ובהשתתפות סטלה קורין ליבר ותמי מולד חיו

"הקפאת טיפולי שיניים לילדים מוכיחה שנתניהו שבוי בידי לפיד" 13 באוקטובר, 2013

סגן שר הבריאות לשעבר: "לפני הבחירות נתניהו נופף בתשדירים בהישג החברתי הזה וכעת צוחק מהאזרחים; הוא מרסק את ההישג החברתי החשוב ביותר שלו"

יעקב ליצמן, סגן שר הבריאות

יעקב ליצמן, סגן שר הבריאות

שרת הבריאות יעל גרמן עדיין לא הגיבה באופן פומבי על הגזרות הקשות בתחום הבריאות, אך קודמה בתפקיד, יעקב ליצמן (יהדות התורה) שכבר חופשי מכל כבליו הפוליטיים מגיב גם מגיב: "נתניהו לוקח מהילדים של כולנו. הוא שבוי בידי לפיד ומרסק את ההישג החברתי החשוב ביותר שלו: טיפולי השיניים חינם", אומר היום ליצמן ל- TheMarker בתגובה על הקפאת אחד ההישגים הגדולים שלו בקדנציה הקודמת – טיפולי השיניים חינם לילדים. לליצמן היה הסכם חתום עם האוצר על הרחבת הטיפולים עד גיל 14 כבר השנה (ביולי 2013) – דבר שהאוצר דורש להקפיא כעת.

"ביבי התגאה לפני הבחירות, נופף בתשדירים בהישג החברתי הזה וכעת צוחק מהאזרחים", אומר ליצמן על נתניהו, עד לא מזמן בן ברית פוליטי ואפילו חבר אישי שלו. כעת, הוא יוצא נגדו באופן בוטה: "פגיעה ברפורמת השיניים מביאה את הממשלה לאפס חמלה", אומר ליצמן. "זה מהלך אנטי חברתי. לא מוסרי. בממשלה אחרת היו רבבות איש גודשים את כיכרות הערים נגד הפגיעה הזאת בילדים".

מיד עם היוודע דבר ההקפאה, פנה אתמול ליצמן במכתב לנתניהו ולשרת הבריאות יעל גרמן, ולשורה ארוכה של ראשיח ועדות בכנסת וארגונים שונים, וכתב כי "הצעת השר לפיד לבטל הרחבת טיפולי השיניים לגיל 14 הינה הרסנית ומהווה פגיעה ישירה בילדי ישראל, זאת לאחר שהתכנית אושרה פה אחד בממשלה, לאחר שנחתם בהסכם כחוק בין משרדי האוצר והבריאות ואף הוכנס בבסיס התקציב של משרד הבריאות. לפי כל הסיכומים ועל דעת משרד האוצר, החל מיולי השנה אמורים להיות זכאים לטיפולי שיניים חינם, כל ילדי ישראל גם מגיל 12 עד לגיל 14. ביטול התכנית כמוה כגזלה מפיות ילדינו", אמר ליצמן.

ליצמן הוסיף ואמר כי "למעלה מ-2 מיליון טיפולים ניתנו חינם לילדי ישראל מאז תחילת הרפורמה בבריאות השן. בהעדר המימון הממשלתי, ילדים אלה היו הולכים לישון עם כאבי שיניים, הולכים לבתי הספר עם חורים בשיניים, בהמשך שיניהם מרקיבות וזקוקות לעקירה וההמשך ידוע ומובן. כך שיש כאן היבט רווחה סוציאלי, היבט חינוכי וחברתי מלבד ההיבט הבריאותי".

ליצמן אף עקץ את נתניהו, שהרבה להתפאר בהישג את רפורמת השיניים בזמן קמפיין הבחירות שלו: "ההחלטה להכליל טיפולי השן לילדים בסל הבריאות הממשלתי הייתה לדגל חברתי מרכזי של ממשלת ישראל בראשותך", כתב ליצמן לנתניהו. "כעת, מורמת יד הרסנית לעצירתה חלילה. מדובר בהפרה בוטה של הסכם שנחתם כחוק, במסגרתו גם האוצר הבין את העוול הנורא שנעשה לילדינו הסובלים בתחום בריאות השן".

הקפאת טיפולי השיניים לילדים היא קטיעה של אחת הרפורמות החברתיות המצליחות והאפקטיביות ביותר במערכת הבריאות: בשנת 2012, למשל השתמשו בה 500 אלף ילדים. לשם השוואה, לפני הרפורמה העלה סקר של משרד הבריאות כי 60% מהעניים מוותרים על טיפולי שיניים לילדיהם בגלל עלותם. בניגוד להאשמה שנשמעה כלפי ליצמן בעבר מצד גורמים שונים, כאילו כל הרפורמה היא ניסיון לדאוג לטיפולי שיניים לילדי החרדים – הרי שכל הציבור, כולל העשירונים העליונים, משתמש בהטבה הזו, שימוש אינטנסיבי ויעיל. גם התועלת הכלכלית עצומה: הקופות מצליחות לספק את השירות במחירים נמוכים בעד מאות אחוזים מהשוק הפרטי, והרפואה המונעת שכל ילד מקבל מונעת הסתבכות וטיפולים יקרים יותר בעתיד.

מחקר: רפורמת טיפולי השיניים לילדים מצמצמת פערים בבריאות 13 באוקטובר, 2013

באחרונה הוחלט באוצר להקפיא את המשך הרחבת הטיפולים לגיל 14, אולם מחקר חדש מגלה כי הרפורמה מיטיבה עם כל שכבות האוכלוסיה ■ 21% מהאמהות שנסקרו כלל לא היו מודעות לחוק שמאפשר להן לקבל טיפולים מסובסדים לילדיהן
רפורמת טיפולי השיניים לילדים שנכנסה לתוקף ב-2010 הצליחה לצמצם פערים בבריאות והובילה לעלייה בביקוש לבדיקות שיניים בקרב השכבות החלשות, החרדים והדתיים. עם זאת, הביקוש לבדיקות שיניים של ילדים עדיין גבוה באופן מובהק בקרב יהודים, חילונים ובעלי הכנסות ממוצעות ומעלה, כך עולה ממחקר חדש שנערך על ידי פרופ' שוש שהרבני מהמחלקה לכלכלה וניהול במכללה האקדמית עמק יזרעאל, פרופ' אורי בן ציון ממכללת הגליל המערבי ופרופ' יפה מכנס מאוניברסיטת בר אילן במימון המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות.

על פי ממצאי המחקר, מאז הרפורמה גדל מספר בדיקות השיניים לילדים הזכאים לטיפול חינם במסגרת החוק ממשפחות עם הכנסה נמוכה מהממוצע, בשיעור של 32%. במקביל, גדל גם שיעור הבדיקות לילדים בגיל זה בקרב בעלי הכנסה ממוצעת ומעלה, אם כי בשיעור מעט נמוך יותר: 21.4%. הגידול משמעותי יותר גם בקרב דתיים וחרדים: 35% מהם דיווחו על עלייה במספר בדיקות השיניים לילדים, לעומת 21% עלייה בקרב חילונים ומסורתיים.

טיפול שיניים

טיפול שיניים. ניצול טיפולי החינם לילדים גבוה יותר בקרב חילונים ובעלי הכנסה ממוצעת
צילום: בלומברג

למרות שהעלייה בניצול הזכות לטיפולי שיניים גדולה יותר בקרב חרדים ובעלי שכר נמוך, הניצול של טיפולי השיניים בחינם לילדים עדיין גבוה יותר בקרב חילונים ובעלי הכנסה ממוצעת ומעלה: בעלי שכר ממוצע ומעלה לקחו את ילדיהם בתדירות גבוהה (כל חצי שנה) לרופא שיניים יותר מאשר בעלי הכנסה פחותה מהממוצע (49% מבעלי הכנסה הגבוהה לעומת 31.4% מבעלי ההכנסה הנמוכה), ובנוסף, כ-30% מבעלי ההכנסה הנמוכה כמעט לא הגיעו עם הילדים לרופא שיניים (פחות מפעם בשנה), לעומת 13% בלבד מבעלי הכנסה ממוצעת ומעלה.

ילדים ממשפחות יהודיות הגיעו בתדירות גבוהה יותר לבדיקות לעומת לא יהודים (46% לעומת 33%) וכך גם ילדים במשפחות חילוניות ומסורתיות לעומת דתיות וחרדיות (46% לעומת 32%).

הרפורמה בטיפולי השיניים היתה אחת מגולות הכותרת בכהונתו של יעקב ליצמן כסגן שר הבריאות בקדנציה הקודמת: על פי הרפורמה, שוק טיפולי השיניים לילדים שהיה עד אז פרטי לחלוטין, ייכנס בהדרגה לסל הבריאות, כלומר יינתן בהשתתפות עצמית סמלית – תחילה לילדים עד גיל 8, ובכל שנה יורחב בשני שנתונים: עד גיל 10, עד גיל 12, וכן הלאה עד גיל 18.

בשנת 2012 לבדה, בוצעו במסגרת הרפורמה כ-500 אלף טיפולים לילדים. למרות זאת, הוחלט במשרד האוצר להקפיא את המשך יישומה ב-2013 והיא לא הורחבה כמתוכנן לגילאי 14-12. עכשיו מתברר כי הקפאת הרפורמה פוגעת בכל שכבות האוכלוסיה, מאחר שהניצול שלה גבוה גם בקרב אוכלוסיות חזקות.

המחקר בדק מהי מידת הביקוש לטיפולי שיניים שגרתיים לילדים, מה הם הגורמים המשפיעים על הביקוש וכן האם חל שינוי ברמת הביקוש לאחר יולי 2010 בעקבות הרפורמה בבריאות השן לילדים. המחקר בוצע ב-2012 באמצעות סקר וראיונות של 618 אימהות לילדים בני 18-5, מהן 511 במגזר היהודי ו-107 במגזר הערבי. הראיונות בוצעו בעברית, רוסית ובערבית.

לדברי פרופ' שהרבני, "המחקר מוכיח כי לרפורמה יש תפקיד חשוב בצמצום האי שוויון בין אוכלוסיות בנגישות לטיפולי שיניים, כי הרבה הורים לא לקחו את ילדיהם לטיפול רק בגלל העלות. הרפורמה היא גם יעילה: אם ילד נכנס לרוטינה של בדיקות וטיפולים מגיל צעיר הוא מקבל חינוך לשמירה על בריאות השן". ממצא נוסף שגילו החוקרים הוא כי 21% מהאמהות שנסקרו כלל לא היו מודעות לחוק שמאפשר להן לקבל טיפולים מסובסדים לילדים.

טיפול אצל רופא שיניים

בשנת 2012 לבדה בוצעו במסגרת הרפורמה כ-500 אלף טיפולים לילדים
צילום: רויטרס

החוקרים בדקו גם מה מידת שביעות הרצון של האמהות מרמתם ואיכותם של הטיפולים. מרבית האימהות (56%) שילדיהן מטופלים במרפאות שבהסדר, שבעות רצון במידה רבה עד רבה מאוד, 14% במידה בינונית, ואילו חמישית (19.8%) ציינו כי הן שבעות רצון במידה מועטה בלבד או כלל לא. בנוסף, מרבית האימהות שילדיהן עד גיל 12 מטופלים במרפאות שבהסדר ציינו כי חסכו כסף בעקבות השינוי בחוק (%62.4) ואילו 37.6% ציינו שלא חסכו.

על בסיס הממצאים, גיבשו עורכי המחקר מספר המלצות לקובעי המדיניות, ובראשן המשך הרחבת הרפורמה עד גיל 18: "ממצאי המחקר מראים כי בעקבות הרפורמה חל גידול במספר בדיקות השיניים לילדים עד גיל 12 בעיקר בקרב אוכלוסיות חלשות. לפיכך, הרחבת הרפורמה לילדים עד גיל 18 עשויה לצמצם עוד יותר את הפערים בחברה הישראלית בנוגע לבריאות השיניים של ילדים ונוער", נקבע במאמר.

המלצה נוספת היא להגדיל את מודעות ההורים לרפורמה באמצעות פרסום, לאור העובדה שחמישית מהאמהות ציינו כי כלל לא שמעו עליה. עוד ממליצים החוקרים להגדיל את פריסת מרפאות השיניים שבהסדר כדי להגדיל את הנגישות ואת ההיענות לבדיקות, וכן לפעול להקטנת זמני ההמתנה אליהן.

ליצמן אמר בתגובה לפרסום תוצאות המחקר כי "רפורמת טיפולי השיניים לילדים היתה המהלך חברתי הגדול ביותר בממשלת נתניהו הקודמת. זו עובדה ואני גאה בזכות שהיתה לי להוביל זאת לטובת כלל ילדי ישראל מכל האוכלוסיות והמגזרים. לצערי הגדול, איבדה הממשלה הנוכחית את הרגישות החברתית הנדרשת ופעלה ללא חמלה וללא צדק, לבטל את הרחבת הרפורמה לילדים עד גיל 14, כפי שתוכנן מראש וזאת תוך הפרה בוטה של הסכם מפורש שנחתם עם האוצר. יש להצטער כי רבבות מכלל ילדי ישראל איבדו את זכאותם לטיפולי שיניים במסגרת סל הבריאות הממלכתי, רק כי שר האוצר לפיד ביקש ללמד לקח את הילדים החרדים".