הכללת שירותי בריאות השן לקשישים בסל שירותי הבריאות – בתקציב 2013 2 בספטמבר, 2012

30 לאוגוסט 2012

לכבוד                                             לכבוד                                       לכבוד

מר בנימין נתניהו                             ח"כ יעקב ליצמן                                    ח"כ יובל שטייניץ

ראש הממשלה ושר הבריאות                        סגן שר הבריאות                        שר האוצר

 

שלום רב,

הנדון: הכללת שירותי בריאות השן לקשישים בסל שירותי הבריאות – בתקציב 2013

אנו פונים אליכם על מנת לבקשכם לכלול במסגרת תקציב המדינה המתגבש בימים אלו את שירותי בריאות השן לקשישים מעל גיל 65 בסל שירותי הבריאות הממלכתי. נדגיש כי סל טיפולים מינימלי חייב לתת מענה לצורך הרפואי הייחודי של קשישים חסרי שיניים ולשמירה על כבוד האדם, קרי, סל זה חייב לכלול זכאות לתותבות לצורך תפקוד בסיסי.

הקואליציה לבריאות שיניים ציבורית, הינה קואליציה המאגדת ארגונים חברתיים, אנשי אקדמיה ואנשי רפואה הרואים במדינה אחראית על בריאות הפה והשן של תושביה, והיא פועלת על מנת לקדם שירותי בריאות שן והפה (מניעה וטיפול) בסל הבריאות הממלכתי לכלל תושבי ישראל. אנו אחד הגורמים שפעלו למען קידום בריאות שיניים ציבורית לילדים, אך מלכתחילה ביקשנו לפעול גם כדי לקדם את הכללתם של שירותי בריאות שן לקשישים – האוכלוסייה הנזקקת ביותר בישראל.

הכללת שירותי בריאות שן לקשישים בסל הבריאות – צורך חיוני להחזרת תפקוד ושמירה על כבוד האדם:

אוכלוסיית הקשישים בעולם עולה בהתמדה. לקשישים צרכים מיוחדים מבחינת בריאות הפה, הדורשים התייחסות מיוחדת מצד מקצועות הבריאות בכלל ובריאות השיניים בפרט. מאפייני בריאות הפה של אוכלוסיית הקשישים כוללים: ריבוי מחלות כלליות, ריבוי תרופות הגורמות ליובש פה, תזונה לקויה, ירידה בכמות ואיכות רוק, בעיות חניכיים, עששת ועששת שורשים, תותבות לקויות הגורמות לנזקים מצטברים ברקמות הפה וירידה ביכולת האכילה, וסרטן הפה והלוע שהסיכון לחלות בו עולה עם הגיל.

לאוכלוסיית הקשישים יש גם מאפיינים חברתיים שונים, המדגישים עוד יותר את בעיות הבריאות, וגורמים להחמרה נוספת: לרובם יכולת מופחתת לשמור על היגיינה, עקב בעיות מנואליות וקוגניטיביות, מצב כלכלי קשה ובעיות נגישות לשירותים רפואיים ודנטאליים; הם חיים לבד בהרבה מקרים, ולחלקם יש בעיות תקשורת, שמיעה, ראייה ודיבור וגישה מוגבלת למידע.

לשמירה על בריאות פה ושיניים תקינה יש משמעויות רבות גם בבריאות הכללית במובן הרחב של המושג הכולל היבטים נפשיים וחברתיים. בגיל הזקנה, מתמעטות ההנאות שאדם שואף אליהן, והיכולת ליהנות מאוכל  הינה אחת ההנאות הבסיסיות של אדם בגיל המבוגר. לפיכך לא קשה להבין מהי החשיבות של היכולת לשמור על מערכת הלעיסה תקינה – הן בהיבט הבריאותי הצר, והן בהיבטים הרחבים יותר.

בישראל חיים מעל  700,000 קשישים (מעל גיל 65) המהווים כ- 10% מהאוכלוסייה. מתוכם – כמעט חצי (333,000) הינם מעל גיל 75. מעט מידע קיים בארץ בנושא בריאות השן של קשישים. המידע ברובו מסקרים מיושנים, שהקיפו נתח קטן בלבד מהאוכלוסייה. מה שכן ידוע הוא כי כ-60%  מהזקנים בישראל סובלים מחוסר שיניים (52%  חוסר מוחלט, 45% חלקי), ולרובם יש שיניים תותבות (81%- 73%; אין נתונים מדויקים). 15%-30% מבעלי התותבות דיווחו על תותבת שמכאיבה ו/או לא נוחה, 10% התלוננו על פצעים שנגרמו משימוש בתותבת, ו 22%-27% על כך שהיא מפריעה באכילה ודיבור.

בסקר טלפוני שנערך ב 1996, דיווחו כ 75% מהקשישים כי הם מטופלים במסגרת פרטית, וכ-20% במרפאות של קופות חולים. מבחינת ניצול השירותים, כ 80% מדווחים כי אינם נוהגים כלל ללכת לרופא השיניים (בהשוואה ל 65% מהאוכלוסייה הכללית). התשלומים עבור הטיפולים הם לרוב מכיסם הפרטי של הקשישים, מאחר ולרוב הם אינם מבוטחים. סקר אחר מראה גם כי הסיבה העיקרית לאי השלמת טיפול (הכוונה לטיפול שהוצע לקשישים שהגיעו למרפאות, קיבלו הצעת טיפול אך מסיבות שונות לא מימשו את הטיפול) הייתה מחירי הטיפול.

הפתרון לבעיית בריאות השן של הקשישים:

להכליל סל שירותי טיפול ומניעה בסיסי בתחום בריאות השן לקשישים בסל הבריאות, כולל פיתרון לקשישים הנמצאים במסגרות ממוסדות (כ 5-6% בלבד) לצד הקשישים הנמצאים בקהילה. בהתאם לכך מוצע לקדם סל טיפולים שכולל את הטיפולים הבאים (כפי שהוכן ע"י מומחי בריאות השן בהדסה ומשרד הבריאות):  "למבוטחים בני 65 ומעלה: שירותי רפואת שיניים ממונעת משמרת ומשקמת להחזרת תפקוד, לרבות תותבות נשלפות חלקיות או שלמות, הנתמכות על שני שתלים. לרבות שירות דנטלי נייד, לקשישים המרותקים לבית או למוסד."

כמה זה עולה ואיך ניתן לממן:

עלות הספקת שירותי שיניים לקשישים הוערכה בעבר בכ-160 מיליון ש"ח בשנה. לפיכך, מוצע להעלות את מס הבריאות ב- 0.05% בלבד. אנו מודעים היטב למחלוקת בשאלת הערכת העלות, הן ביחס לשירות זה והן ביחס לשירות השיניים הציבורי לילדים, במיוחד בשל אי הוודאות באשר למידת ניצול השירות בפועל. זו תמשיך להיות שאלה תיאורטית עד שהשירות יתחיל לפעול ונתוני האמת באשר למידת הניצול יצטברו.

 תמיכה ציבורית רחבה:

קיימת תמיכה ציבורית רחבה לקידום נושא זה מחוץ לכנסת ואף בין כתלי הכנסת. ראו למשל, הצעת החוק להכללת טיפולי שיניים לקשישים בסל הבריאות, שנכתבה על ידינו בסיוע מומחי בריאות השן מהבכירים בארץ, שמוביל ח"כ חיים כץ, וחתומים עליה 57 ח"כים מכל סיעות הבית.  http://www.knesset.gov.il/privatelaw/data/18/3534.rtf

לסיכום – בהמשך לפועלכם בעניין הכללת טיפולי שיניים לילדים בסל הבריאות, אנו מקווים שתפעלו כעת במסגרת תקציב 2013 להרחבת השירות גם לקשישים. הכללת שירותי בריאות שן לקשישים, הוא מהלך טבעי, ממשיך דרכו של הצעד החשוב של הכללת טיפולי שיניים לילדים בסל הבריאות הממלכתי. יש לראות בצעד זה מהלך משמעותי לצמצום אחד ממוקדי אי-הצדק הגדולים בהקשר לבריאות.

 ליצירת קשר: עו"ד דבי גילד-חיו, האגודה לזכויות האזרח  נחלת בנימין 75, תל אביב 052-8282444

בכבוד רב בברכה,

הארגונים החברים בקואליציה לבריאות שיניים ציבורית

 העתקים:

פרופ. רוני גמזו, מנכ"ל משרד הבריאות

ד"ר טוביה חורב, ראש אגף כלכלה

ד"ר שלמה זוסמן, ראש אגף בריאות השן