הודעה לעיתונות – הגיעה העת להרחיב את מסגרת שירות השיניים הציבורי לבני 12-14 28 בדצמבר, 2014

הגיעה העת להרחיב את מסגרת שירות השיניים הציבורי לבני 12-14 – זהו צו חברתי מן המעלה הראשונה היום, יום ראשון הקרוב (28.12) אמור להתקיים דיון בועדה להרחבת סל שירותי הבריאות בנושא הרחבת הזכאות לטיפולי שיניים ציבוריים עד לגילאי 14.
במחקרים נרחבים שנערכו בשנתיים האחרונות הוכחה המשמעות החברתית העמוקה של שירות השיניים הציבורי הפועל מאז 2010. שירות זה מצליח להגיע למאות אלפי ילדים בשנה ולהביא למעגל הטיפול והרפואה המונעת ילדים שלא היו מגיעים אלמלא שירות זה. מובן מדוע שירות זה מהווה מקור גאווה לכל מי שהיה מעורב בו בדרג הפוליטי והמקצועי (ראו הרחבה וחומרים נוספים בדף הקואליציה).
למרות זאת, השירות לא הורחב, כפי שהובטח, לגילאים 12-14 במהלך כהונת הממשלה האחרונה. כעת יש הזדמנות לעשות זאת באמצעות "וועדת הסל". אנו, ארגונים חברתיים, אנשי אקדמיה ונשות רפואה החברים בקואליציה לבריאות שיניים ציבורית, תומכים בהכללת שירותי בריאות השן לגיל 14, כפי שתמכנו וקידמנו את השירות הציבורי מראשיתו כיוזמה ציבורית פרלמנטרית. אנו סבורים כי רפואת השן צריכה להיות שירות ציבורי לכל תושבי ישראל. בינתיים, יש לעשות צעד נוסף ולכלול קטינים עד גיל 18 וקשישים מעל גיל 65, וזאת לנוכח מימדי העוני בקרב קבוצות רגישות אלו, מצוקתם הקשה בתחום השיניים, ולאור העובדה שמדובר בכלי ראשון במעלה לסגירת פערים בין קבוצות אוכלוסייה שונות.
מובן כי יש שירות ציבורי צריך גם לכלול שמירה על תנאי השכר והעבודה של המטפלות והמטפלים – רופאות שיניים, סייעות ושינניות. בשבועות האחרונים פורסמו שוב מימדי העוני בישראל ובהם הנתון המחריד: שליש מהילדים בישראל בסיכון לעוני ותחולת העוני של קשישים עומדת על מעל ל20%. דוח העוני של עמותת לתת מצא כי 65% מההורים נתמכי העמותה נאלצו לוותר בשנה האחרונה על רכישת תרופות או טיפול רפואי עבור ילדיהם, וכי 56% מהקשישים הנתמכים לא היו מסוגלים לשלם עבור תרופות או טיפולים תרופתיים שהיו זקוקים להם. דוח אי שוויון של משרד הבריאות מהחודש האחרון חשף כי ההוצאה של משקי הבית על שיניים מהווה 26% מכלל ההוצאה על בריאות, וכי ההוצאה עולה באופן משמעותי במעלה הסולם החברתי-כלכלי. בסקר של ברוקדייל שפורסם ב-2011 נמצא כי 28% מוותרים על טיפול שיניים בשל מחירם. 38% מבעלי הכנסה נמוכה , ו-30% בקרב הצעירים (!!!) ויתרו על טיפול שיניים בשל מחירו. יש לציין כי דו"ח וועדת אלאלוף המליץ להרחיב את השירות הציבורי עד גיל 18 ולכונן שירות לקשישים נזקקים. לילי אילן, רופאים לזכויות אדם: "יותר מדי אנשים בישראל חיים ללא שיניים או עם שיניים וחניכיים חולות וכאובות. רפואת השיניים היא הדוגמא המובהקת למצב בו לרוב האוכלוסייה לא קיימת רפואה ציבורית וכתוצאה מכך העניים וקשישים רבים נמנעים מטיפול בשיניהם ומעמד הביניים סובל מנטל כלכלי כבד". אנו מקווים כי הממשלה הבאה תפנה לטפל בנושא חשוב זה ותכליל את טיפולי השיניים הציבוריים לקטינים עד גיל 18 ולקשישים מעל גיל 65.
 
הקואליציה לבריאות שיניים ציבורית כוללת את הארגונים והאישים הבאים:
אש"י – איגוד השיננות הישראלי עמותת רופאי השיניים הערבים
רופאים לזכויות אדם האגודה לזכויות האזרח בישראל
יסו"ד – ישראל סוציאל-דמוקרטית
ד"ר אלון לבני – מומחה לרפואת שיניים קהילתית
מר אבי גור – פעיל ארגוני הורים