מילון מושגי בלוגים המיועד לעיתונאים
שוקי טאוסיג מכּתב העת "העין השביעית" הזמין ממני מילון למונחי בלוגים עבור גליון ינואר 2007. קיבלתי את אישורו לכתוב את המילון כאן בבלוג שלי מכיוון שאני יודע שיש לי קוראים שכותבים בלוגים וגם קוראים שהם עיתונאים וגם כאלה שהם גם וגם.
אשמח לקבל הערות על מה שכבר כתבתי ועל מה שכדאי עוד לכתוב.
איך לקרוא ולכתוב על בלוגים
אין יום שבו לא מוזכרת לפחות פעם אחת המילה "בלוג" בעיתונות הממוסדת בישראל. זירת הבלוגים חדשה לעיתונות הממוסדת ועיתונאים לא תמיד כותבים על בלוגים באופן שמשקף בצורה נאמנה את העולם החדש והמתפתח הזה. מטרת המילון הקצר שכאן היא לקרב את העיתונאים שפועלים בעיתונות הממוסדת לעולם הבלוגים ויעזור להם להתמצא בו.
פלטפורמות לפרסום בלוגים
כתיבה עיתונאית מעמיקה אודות בלוג זה או אחר צריכה לקחת בחשבון את הפלטפורמה שבה הוא מפורסם. בחירת הפלטפורמה על ידי הכותב מצביעה על רמת המודעות של הכותב למשמעויות הרחבות של הכתיבה העצמאית.
בלוגים הם אתרי אינטרנט דינאמיים הפועלים על פלטפורמות תוכנה שמפעילה אותם. מבחינת הפלטפורמות, הבלוגים מתחלקים לשניים - בלוגים שלא נדרש להתקין תוכנה כדי לפרסם אותם ובלוגים שכותביהם התקינו תוכנה ייעודית לפרסום הבלוג שלהם.
רוב הבלוגים בישראל מפורסמים באתרים המעניקים פלטפורמת תוכנה לשם פתיחה ופרסום הבלוגים. האתרים הפופולאריים בישראל לפרסום בלוגים הם ישראבלוג (שנרכש לאחרונה על ידי הפורטאל "נענע") ו"תפוז". פתיחת הבלוגים באותם אתרים היא בחינם וכל אחד יכול לפתוח שם בלוג. ישראבלוג ותפוז הם אתרים מסחריים והמוטיבציה שלהם למתן השירות היא מסחרית. בנוסף לשני האתרים הגדולים המסחריים קיים גם אתר "רשימות" שהוא אינו מסחרי ולא כל אחד יכול לפתוח בו בלוג. כדי לפתוח בלוג ב"רשימות" יש לעבור תהליך בקשת הצטרפות מצוות האתר כשהקריטריון המרכזי לקבלת כותבים חדשים הוא "צורך בניסיון משמעותי בתחום ופרסומים קודמים במגוון אכסניות/פורמטים בתחומים עליהם הם רוצים לכתוב". הכתיבה ברשימות אינה אנונימית, בניגוד לישראבלוג ולתפוז שבהם אפשר לפתוח בלוגים אנונימיים.
קיים מספר מועט (אך גדל והולך) של בלוגים המפורסמים באופן עצמאי על ידי כותביהם. בדרך כלל המוטיבציות לפרסום בלוג באופן עצמאי הן הגמישות העיצובית, הגמישות בתכונות האתר והבעלות המלאה על התכנים המפורסמים באתר ללא מגבלות האתר המארח.
"הבלוגר"
אין כמעט אנשים שמגדירים את עצמם כ"בלוגרים" ולכן גם לא נכון להציג אותם ככאלה. לאנשים הכותבים בלוג יש עיסוק עיקרי או זהות מקצועית שהם משתמשים כדי להציג את עצמם. "בלוגרים" יכולים להיות משפטניות ועד תלמידי תיכון. עיתונאים המשתמשים במונח "בלוגר" כדי לתאר כותבי בלוגים מתרשלים בבדיקת הרקע האישי של הכותבים. כאשר כותבת בלוג לא מציינת את שמה האמיתי (kusit3g זה כינוי, כן?), כדאי לכתוב "kusit3g, כותבת הבלוג "כוסית עם אובססיית שואה" כתבה בבלוג שלה "ראש הממשלה וולמארט אומר היום כי אסור לחזור על שגיאות מלפני 60 שנה. לפני 60 שנה, למיטב ידיעתי, היתה שנת 1946, והשגיאות שנעשו ב-1946 באירופה תוקנו כבר ב-1947, ועובדות יפה עד היום."
יש חיים בשוליים
בלוג הוא אתר אינטרנט המאגד בתוכו קטעים קטעים שהקשר ביניהם הוא זהות הכותב (או הכותבים - יש בלוגים שיתופיים) שהעיקרון המארגן ביניהם הוא תאריך הכתיבה - אחרון למעלה. כדי להבין את ההקשרים הרחבים של הבלוג והכותב צריך להסתכל הצידה, ליד החלק המרכזי של הבלוג שבו נכתבים הטקסטים השוטפים. כותבי בלוגים מקדישים זמן ומאמץ להוסיף מידע בשוליים של הבלוג כדי לעורר עניין בבלוג שלהם ולעזור לקוראים להתמצא בו ולהבין טוב יותר לאן הגיעו. בשוליים תמצאו לפעמים קישור לדף ה"אודות" של האתר, קישורים לארכיון הבלוג, לקטעים פופולאריים או מוצלחים, לבלוגים מומלצים על ידי הכותב ועוד. דגימה של הקישורים בשוליים יעזרו לכם להבין טוב יותר מי הכותב ויעזרו לכם לתאר באופן מדוייק יותר את הכותב ואת עיסוקיו. לרוב תמצאו בשוליים את כתובת האימייל של הכותב.
תגובות הן שיחות
המגיבים בבלוגים הם בדרך כלל הקוראים הקבועים בו. לכן, התגובות הן חלק מהטקסט של הבלוג. אפשר למצוא בתגובות שיחה משמעותית ומעניינת שמעשירה את הקריאה. לפעמים הדו שיח שמתקיים בין הכותב ובין המגיבים הוא ההמשך של הטקסט ה"עיקרי" ובו נמצאים תיקונים ותוספות. אפשר להבין מהתגובות מי נמשכים לקרוא את הבלוג. על פי כמות התגובות אפשר להניח את מידת הפופולאריות של הבלוג. לרוב המגיבים יש בלוגים ושמם מקושר לבלוג שלהם ואז אפשר לגשת אליהם ולהכיר יותר את המגיבים.
לינק / קישור
כתובות אתרים נראים רע בדפוס. עם קצת הבנה במבנה כתובות הבלוגים אפשר לקצר אותם ולהפוך אותם ליותר ידידותיים לנייר. בישראבלוג, לכל בלוג יש מספר. לכן הכתובת http://israblog.nana.co.il/blogread.asp?blog=213241 יכולה להיות מוצגת גם כך: israblog.nana.co.il/213241. בתפוז, לכל בלוג יש שם. בתחתית כל בלוג בתפוז מפורסמת כתובת הקישור הישיר לבלוג. לדוגמא blog.tapuz.co.il/tidi
אם רוצים לפרסם קישור ארוך שאין אפשרות לכתוב בצורה יותר מקוצרת, אפשר להשתמש באתרים שהופכים את כתובות ארוכות לכתובות קצרות. הנה שלושה מהם: snipurl.com , tinyurl.com, urlic.com
באתרים אלה מדביקים את את הכתובת הארוכה ומקבלים כתובת מקוצרת ידידותית לדפוס. לדוגמא: snipurl.com/126d4
שימו לב שבכל הדוגמאות הושמט ה //:http וה www. אין בהם צורך.
איך כותבים בעברית "פוסט"?
המונח "בלוג" כבר השתרש. באנגלית, בלוג מורכב מ Posts, שהם הקטעים המרכיבים את הבלוג. עדיין לא התקבע מונח מוסכם ל"פוסט". יש הכותבים "קטע", ויש "רשומה".
טרקבק
מה זה ולמה כדאי ללחוץ על הקישור.
RSS
מה זה ולמה זה טוב בשביל עיתונאים.
איך למצוא בלוגים שכותבים על...
איך לחפש בפלטפורמות העיקריות, איך לחפש בגוגל והיכרות עם טכנורטי, וובסטר, ישראלוונטי ו Ozrox.
תגיות וקטגוריות
מה זה ולמה זה שימושי
מה זה בלוג ומה זה לא בלוג?
כיסוח קליל על הזניית המושג "בלוג" בעיתונות הממוסדת.
לצטט מבלוג
כללי "שימוש הוגן"
בלוג אישי או בלוג פרטי?
האם חשיפה בתקשורת של בלוגים אישיים היא הפרת הפרטיות של כותביהם?
פורסם ב 15 בנובמבר 2006 00:45 במדור עולם הבלוגים תגובות נעולות
התגובות מתפרסמות על דעת ובאחריות כותביהן בלבד.
יעל ישראל [אתר] בתאריך 11/15/2006 3:44:35 AM
חנן, ומה איתנו?
אולי תסביר? הנה, אני בלוגרית חדשה (בערך*, ואני לא מכירה חלק מהמושגים כאן. מה זה למשל RSS, מה זה תגיות ועוד
חוץ מזה, האם תענה על השאלה האחרונה שאתה שואל ולא עונה? נא לתת הסברים בגוף הטקסט גם לבלוגרים האהבלים. אנחנו פה צוציקים, דורשים הסברים בשפה לא של אנשים שבולעים אינטרנט כבר עשור ונורא גאים בזה.
מאזינה ברקע [אתר] בתאריך 11/15/2006 6:41:46 AM
אוה, מצויין.
עכשיו צריך להפוך את זה לחומר קריאה חובה לעיתונאים :)
הערות לבקשתך:
ראשית אני לא מסכימה איתך שהשימוש במילה "בלוגר" הוא שגוי. בלוגר = כותב בלוג. יחד עם זאת, נכון להדגיש כמו שעשית שלבלוגרים רבים יש רקע שמאפיין אותם והוא לעיתים בעל חשיבות גדולה יותר מעצם כתיבת הבלוג (אבל לא תמיד!).
אני חושבת שההסבר על השימוש ב-tinyurl מיותר לקהל היעד הזה.
בפסקה "איך כותבים פוסט" צריך לדעתי טיפה להרחיב, כי עוד יש עיתונאים (ולא רק) שמבלבלים מושגים. אני חושבת שכדאי לך לתת הסבר מלא, לפיו "בלוג" הוא האתר האישי המלא, המכיל בתוכו "פוסטים" (posts) אשר מוצגים בסדר כרונולוגי הפוך של הפרסום שלהם.
ראשי הפרקים בסוף המאמר נראים לי בסדר גמור. אשמח לקרוא גם את התוכן שתכתוב בהם. את הפסקה "תגיות וקטגוריות" הייתי ממקמת לפני הפסקה על "איך למצוא בלוגים שכותבים על..." כי היא עדיין מסבירה על הבלוג עצמו, וגם תעזור להבין חלק מההסבר על אתרים כמו טכנוראטי.
בהצלחה!
מאזינה ברקע [אתר] בתאריך 11/15/2006 6:46:51 AM
ועוד הערה
ב"לצטט מבלוג" אולי שווה להעיר שלא תמיד לבלוגר יש בכלל זכויות יוצרים על מה שהוא מפרסם אלא הוא עצמו עושה זאת במסגרת כליי השימוש ההוגן, ובמקרה כזה יש לעקוב אחר הלינקים חזרה אל המקור.
דרומי [אתר] בתאריך 11/15/2006 8:40:19 AM
זכויות יוצרים
בעניין זכויות היוצרים צריך להגיד: רשומות בבלוגים הן חומר המוגן בזכויות יוצרים כמו כל דבר אחר. עיתונאי הרי לא יעז להעתיק כתבה של קולגה, או קטע מספר. אותו הדבר לגבי בלוג.
היוצא מן הכלל היחיד - הרבה בלוגים משוחררים תחת רשיון חופשי - מה שאומר, לרוב, שאפשר להעתיק אבל לא שאפשר לגנוב, כי גם לרשיון חופשי יש הוראות שימוש.
איתי אשר [אתר] בתאריך 11/15/2006 9:02:17 AM
תודה גדולה, הערות קטנות
1. רוב הטוקבקיסטים בבלוגים הם בלוגרים - האם נבדק כמותית, והאם יש דינמיקה בתוצאה לאורך השנים? אם הטענה נכונה - עצוב מאוד ומעיד על בועתיות.
2. לינק/קישור - כדאי גם בהזדמנות להזכיר את השימוש באופצית היפר-קישור במעבד התמלילים (בבלוג ובכלל) - זהו כלי בסיסי ביותר שאני לא הכרתי עד שהתחלתי לכתוב בעצמי, עכשיו זה משמש אותי בעבודה. בטוח מופיע יותר בטקסטים בבלוגים
מאשר קיצור url
3. תן קישור למילון הבלוגים (הומוריסטי אבל יפה) של יוסי רז ובעצם של קהילה שלמה. בליגה, בלוגיצה ועוד ...
4. RSS חשוב מאוד מאוד, כנל מנויים לבלוגים. עוד דבר שאני לא הכרתי והיום לא מסתדר בלעדיו.
על RSS חשוב מאוד לומר שזה לא רק לבלוגים אלא גם לאתרי חדשות ותוכן (וגם לאתר הכנסת). אולי לדבר כללי על הצורך באמצעי סינון בזמן הצפה של מידע.
5. בלוגים ופוליטיקה: פוליטינט, בלוגים של פוליטיקאים, בלוגים פוליטיים רבי השפעה בחו"ל. מאמר בנושא נשלח לכתב העת "חברה" עי יוחאי עילם.
6. פלטפורמות - אפשר לקצץ בעניין תוכנה, מספיק לדעתי להגיד שיש אתרי בלוגים ויש עצמאיים.
יהונתן [אתר] בתאריך 11/15/2006 9:03:00 AM
זכויות יוצרים
דרומי,
הבעיה היא לא העתקה של הכתיבה של הבלוגר אלא אי מתן קרדיט לחשיפות של בלוגרים (ר"ע וולווט ווואלה!) ולעיתים מתן קרדיט לבלוגרים כשהעניין נחשף גם בתקשורת ממסדית (חרמון ודודי גולדמן). מצד אחד זה מצחיק לקרוב ב"ידיעות אחרונות" את המשפט "כפי שפורסם בבלוג של חרמנון" כשרויטרס פרסמו את זה 12 שעות לפני, ומצד שני, כל הסיפור עם הרכישה של יוטיוב על ידי גוגל שנחשפה על ידי ארינגטון מטק-קראנצ' (אם צריך לינקים לכל אחת מהמילים כאן כדי להבהיר אז פנה אליי אישית).
צריך לדסקס את עניין הקרדיטים לא פחות מאשר את זכויות היוצרים.
איתי אשר [אתר] בתאריך 11/15/2006 9:28:28 AM
לאור דיון זכויות יוצרים
אולי כדאי להפריד בין סוגי תוכן בבלוגים שעשויים לעניין עיתונאי:
1. חדשות וסקופים - הבלוגר כספק מידע שראוי להתפרסם גם בעיתונות ממוסדת. "שווה" לעיתונאי לסרוק בלוגים, כפי שכתב משטרה מאזין בביתו לקשר האלחוטי המשטרתי. כאן נכנס גם אתר סקופ שלא מעט בלוגריםפ טורחים לפרסם גם בו משום שהם יודעים שהשטח נסרק.
2. דעות - הבלוגר כפובליציסט - במקרה הטוב מביע דעה עצמאית שלא נטחנה בתקשורת ומביא סימוכין לדבריו, ובכך מהווה השראה לבעל הטור בעיתונות הממוסדת. דוגמה: יוסי גורביץ' מהחברים של ג'ורג' (שמאל), חוד התער (ימין).
3. תחקיר וניתוח כבסיס למאבק ציבורי - כמו ב'לחץ חברתי'.
בין רקה לרקה [אתר] בתאריך 11/15/2006 10:08:24 AM
תודה, ועוד דבר או שניים.
1. נראה לי שראוי לציין שיש לקחת את הפרטים בבלוגים בערבון מוגבל, ושאין כל הגבלת "אמת דיברתי" על בלוגרים (שם זמני...).
2. גם אני לא יודעת מהו RSS - ואשמח אם תצרף הסבר לרשומתך.
3. אולי שווה להסביר על סימנים מוסכמים, כמו "חח" או "LOL".
יום נעים!
אבי [אתר] בתאריך 11/15/2006 10:15:46 AM
מקיף, אבל מקיף מדי
ממליץ לתמצת קצת את ההגדרות. אם הייתי רואה רשימה כזו בעיתון - ולא היה חתום עליה חנן כהן - לא הייתי צולח אותה.
כרמל [אתר] בתאריך 11/15/2006 10:31:49 AM
יש לי הרבה מאד להגיד
בעיקר על מה זה בלוג ומה זה לא (משהו שלדעתי אפילו בלוגרים בקושי מבינים, זה שדג שוחה במים כל חייו זה לא אומר שהוא מבין מה זה אוקיאנוס) וגם על ציבורי/פרטי. זה קצת ארוך לתגובה... שלח לי מייל אם אתה רוצה לכלול את זה.
שוקי בתאריך 11/15/2006 12:11:28 PM
חסרות דוגמאות
גם דוגמאות של טעויות נפוצות (דוגמאות אמיתיות, לאו דווקא עם אזכור שם הטועה) וגם דוגמאות שימחישו את ההגדרות, כמו למשל בערך "בלוגר". וכשיהיו דוגמאות, אפשא יהיה לוותר על הרבה מהכתיבה ה"טכנית", כלומר, כן לכתוב מה זה
RSS
אבל לוותר על משפטים כמו "בלוגים הם אתרי אינטרנט דינאמיים הפועלים על פלטפורמות תוכנה שמפעילה אותם"
zip [אתר] בתאריך 11/15/2006 2:25:52 PM
ללא נושא
1. בלוג הוא מערכת המאפשרת לכל אחד פרסום תכנים בקלות וללא צורך בידע טכני.
כל השאר זו הרחבה.
לדעתי, אין טעם לפרק למונחים של פלטפורמה משותפת או עצמאית ביותר משורה אחת. זה סתם יבלבל את הקורא הלא טכנולוגי.
2. בדיוק התכוונתי למייל לך שאלה על חומר כזה בעברית שאני צריך עכשיו. תבורך (:
נטע [אתר] בתאריך 11/16/2006 3:08:42 PM
אוף!
תגובה ארוכה ומפורטת שכתבתי כאן לא נקלטה משום מה.
בראשי פרקים:
1. עניין התוכנה עשוי לבלבל. עדיף להימנע ממנו.
2. חשוב להסביר את ההבדלים בין בלוגים עצמאיים לכאלה שהם חלק ממערכת ואיך מבחינים ביניהם (באמצעות הכתובת).
3. מה עם הקורס/יום עיון לעיתונאים שהבטחת?
4. העיתונאית ההיא ממעריב שלכבודה הגית את העניין התקשתה להבין את ההבדל בין וובסטר לישראבלוג...
אפשר למצוא עוד רשימות בארכיון, או לחזור לראש העמוד.