תרבות מינית
כאן לא אתר ויקיפדיה. דף זה נשמר אוטומטית מכיוון שבתאריך 2024-05-20 התקיים דיון האם למחוק אותו. לצפייה בדף המקורי , אם לא נמחק.
אנו דנים כעת בשאלה האם ערך זה עומד בקריטריונים להיכלל בוויקיפדיה. אתם מוזמנים לשפר ולהרחיב את הערך על מנת להסיר את הספקות, וכן להשתתף בדיון בדף השיחה של הערך.
| ||
אנו דנים כעת בשאלה האם ערך זה עומד בקריטריונים להיכלל בוויקיפדיה. אתם מוזמנים לשפר ולהרחיב את הערך על מנת להסיר את הספקות, וכן להשתתף בדיון בדף השיחה של הערך. | |
יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים. | |
בראשית הייתה המיניות סוג של הסתגלות ביולוגית. אולם, בתרבויות שיצרו בני האנוש היא הפכה למוקד כוחני של תכנים וערכים חברתיים ומוסריים והצמיחה סמלים ומוטיבים שחדרו לכל תחומי התרבות (גרגרסן 2003). תרבות מינית היא התחום החברתי השולט בהתנהגות מינית שאצל קהילה מסוימת. זוהי תרבות המבוססת על התנהגויות מסורתיות ובאה להבדיל את הקבוצה מתרבויות אחרות, ובכך מקנה לה תוכן וייחודיות.
התרבות היא מערכת מורכבת של כללים וחוקים שעיקר מרכיביהם הם פחדים ואמונות תפלות, אשר פותחה על ידי המין האנושי במשך דורות רבים במגמה לפקח, לווסת ולשלוט על התענוג המיוחד הזה. ניתן למצוא חפיפה בין "מערכת החוקים" הזו למושג "מוסר", שכן, קהילות וקבוצות אתניות שונות נכנעו לאמות מידה אלה, שבתחילת דרכן נחשבו דתיות ולאחר מכן פשוט הפכו לנורמות (גרהאם 1971). מערכת נורמות זאת היא דינאמית מתפתחת ומשתנה במקביל לשינויים חברתיים ומבניים בתוך כל קבוצה (פרויד 2002). ניתן לבחון את התרבות המינית על-פי חלוקה לקטגוריות הבאות:
- בתחום החברתי - מי שולט ומי מעצב את התרבות, כלומר, על-פי אילו ערכים נקבעות הנורמות: ערכי הכנסייה, שלטון החוק וכדומה.
- סמלים – מסורות ואמנות טפלות אשר בכוחן לעודד פעילות מינית או לעכב פעילות מינית. לדוגמה ביהדות רב הוא כסמל מעכב לפעילות מינית.
- בנוסף, ניתן לבדוק את תחום החקיקה המדינית או הממשלתית ואת מידת האכיפה של החוקים הנוגעים למיניות. לדוגמה הגבלת גיל הנישואין או היחס לזנות.
- אומנות – על פי יצירות אומנות בתרבות והמסרים המובעים בהן ניתן ללמוד על ערכים, שאיפות והרגשות המודחקים ביחס לתרבות המינית. לדוגמה, שימוש במיניות בפרסומות מראה על חברה ליברלית.
פרמטר נוסף על-פיו נוכל לעמוד על טיבה של תרבות מינית מסוימת הוא אמצעי השליטה בהתנהגות המינית, קרי המסכמות החברתיות: מה נחשבת התנהגות רצויה ומה לאסורה. ומעבר לכך, הריבוד החברתי, מה נחשב מיני ונחשק ומה פחות. המידה שהתרבות פתוחה לשינויים יכולה לתת לנו מושג נוסף ולהעיד על אופי התרבות המינית. תרבות אשר יכולה להשתנות בשל שינויים תרבותיים, נורמות ומהפכות חדשות, וכמו גם, בשל חילופי שלטון או אימוץ של ערכים מיניים מתרבויות אחרות. בהקשר זה תרבות מינית נתונה לשינויים רחבים אף יותר המושפעים מתהליכים גלובאליים. לקבוצה היכולת לאמץ מאפיינים של תרבות זרה, ולכפות ממאפייניה על תרבויות אחרות – קולוניאליזם. לדוגמה התרבות האמריקאית שמפיצה את התרבות המינית שלה דרך תוכניות הטלוויזיה והקולנוע, ובכך עושה גלובליזציה לתרבות המינית (גרהאם 1971). ככל שבתרבות מינית יהיו קיימות תתי קבוצות רבות יותר, כך יהיה ניתן ללמוד על עושרה של התרבות המינית.
לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]
- גרגרסן, א. (2003) סקס: מדריך מעשי. הוצאת אסטרולוג: הוד השרון.
- גרהאם, ל. (1971) המהפכה המינית. הוצאת א' רובינשטיין: ירושלים.
- פרויד, ז. (2002) מיניות ואהבה. הוצאת עם עובד: תל אביב.