לדלג לתוכן

החוקתיות החדשה

כאן לא אתר ויקיפדיה. דף זה נשמר אוטומטית מכיוון שבתאריך 2024-11-14 התקיים דיון האם למחוק אותו. לצפייה בדף המקורי , אם לא נמחק.

חזרה לרשימת הדפים שנמחקו

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אנו דנים כעת בשאלה האם ערך זה עומד בקריטריונים להיכלל בוויקיפדיה. אתם מוזמנים לשפר ולהרחיב את הערך על מנת להסיר את הספקות, וכן להשתתף בדיון בדף השיחה של הערך.
הדיון אורך שבוע, וניתנת בו הזדמנות להביע תמיכה מנומקת בהשארת הערך. הערך יימחק בתום שבוע ימים, אלא אם כן הובעה תמיכה שכזו בידי עורך או עורכת בעלי זכות הצבעה מלבד יוצר או יוצרת הערך. (התבנית הוצבה בתאריך 14.11.2024).
אנו דנים כעת בשאלה האם ערך זה עומד בקריטריונים להיכלל בוויקיפדיה. אתם מוזמנים לשפר ולהרחיב את הערך על מנת להסיר את הספקות, וכן להשתתף בדיון בדף השיחה של הערך.
הדיון אורך שבוע, וניתנת בו הזדמנות להביע תמיכה מנומקת בהשארת הערך. הערך יימחק בתום שבוע ימים, אלא אם כן הובעה תמיכה שכזו בידי עורך או עורכת בעלי זכות הצבעה מלבד יוצר או יוצרת הערך. (התבנית הוצבה בתאריך 14.11.2024).

החוקתיות החדשה (באנגלית: New Constitutionalism) היא תופעה עולמית שהתפתחה בעשורים האחרונים ומייצגת מעבר למודל שבו חוקות כתובות ובתי משפט חוקתיים ממלאים תפקיד מרכזי בשמירה על עקרונות דמוקרטיים, זכויות יסוד ושלטון החוק[1]. התופעה ניכרת במיוחד במדינות שחוו תהליכים של דמוקרטיזציה, יציאה ממשטרים אוטוריטריים או מעבר ממשברים פוליטיים, ומדגישה את חשיבות המנגנונים החוקתיים כבלמים מפני ריכוזיות כוח ושחיתות[2].

מודל החוקתיות החדשה מתאפיין בהרחבת סמכויות בתי המשפט החוקתיים והעצמאיים, עד כדי הפיכתם למוסדות מרכזיים בעיצוב המדיניות הציבורית[3]. בתי משפט אלו קיבלו סמכות לפרש חוקים, לבחון את חוקיותם ולפסול חקיקה ופעולות מנהליות שאינן עומדות באמות המידה של החוקה או זכויות האדם[4]. כתוצאה מכך, בתי המשפט הפכו לשחקנים פעילים בזירה הפוליטית, לעיתים על חשבון רשויות נבחרות[5].

מגמה זו השפיעה באופן ניכר על מערכות פוליטיות ברחבי העולם, תוך שהיא מעוררת שאלות מהותיות על גבולות הפרדת הרשויות, על ריבונות העם ועל מעורבות מערכת המשפט בקביעת מדיניות ציבורית[6]. בעשורים האחרונים, החוקתיות החדשה הפכה לנושא מחקר מרכזי בתחומי המשפט, מדע המדינה והפילוסופיה הפוליטית, תוך דיון ער בהשפעותיה החיוביות והשליליות[7].

רקע היסטורי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

התפתחותה של החוקתיות החדשה היא תוצאה של שינויים היסטוריים ופוליטיים גלובליים שהתרחשו לאורך המאה ה־20 ותחילת המאה ה־21[8]. תופעה זו צמחה מתוך הצורך להתמודד עם האתגרים שהציבו משטרים אוטוריטריים, משברים פוליטיים וחברתיים, ומלחמות שהביאו לערעור יסודות הדמוקרטיה והיציבות השלטונית[2]. החוקתיות החדשה אינה רק תוצאה של תהליכים דמוקרטיים, אלא גם כלי לשמירה על זכויות אדם ולמניעת ריכוזיות כוח[3].


מלחמת העולם השנייה ותוצאותיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר סיום מלחמת העולם השנייה מדינות רבות באירופה, כמו גרמניה ואיטליה, אימצו חוקה כתובה כחלק מתהליך השיקום הדמוקרטי[7]. החוקה נועדה להבטיח שמלחמה עולמית נוספת או משטרים אוטוריטריים כמו הנאצים לא יקומו שוב[9]. בגרמניה, למשל, אומץ "חוק היסוד" (Grundgesetz) בשנת 1949, שהעניק סמכויות נרחבות לבית המשפט החוקתי הפדרלי והגדיר בבירור את חלוקת הסמכויות בין הרשויות[10].

במדינות אלו, החוקה הפכה לכלי מרכזי להגנה על זכויות אדם, כמו גם מנגנון לריסון הרשויות המבצעות והמחוקקות. לדוגמה, בית המשפט החוקתי בגרמניה פעל כבלם בפני חקיקה שסתרה את עקרונות הדמוקרטיה הליברלית, כמו בפרשת האיסור על מפלגות קיצוניות[11].

קריסת הגוש הסובייטי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בסוף שנות ה־80 ותחילת שנות ה־90, עם קריסת הגוש הסובייטי, מדינות רבות במזרח אירופה החלו לעבור תהליכי דמוקרטיזציה[12]. מדינות כמו פולין, הונגריה וצ'כוסלובקיה אימצו חוקות חדשות שנועדו ליצור יציבות פוליטית ולהבטיח את זכויות האזרח[13].

בפולין, למשל, החוקה מ־1997 יצרה מערכת משפט חוקתית חזקה, שבה בית המשפט החוקתי הפך למוסד מרכזי בשמירה על הדמוקרטיה[14]. למרות זאת, בעשורים האחרונים, עצמאות מערכת המשפט בפולין נמצאת תחת איום, כתוצאה מניסיונות של הממשל לרכז את הכוח הפוליטי ולפגוע בהפרדת הרשויות[15].

הגל השלישי של הדמוקרטיזציה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הגל השלישי של הדמוקרטיזציה, כפי שהוגדר על ידי סמואל הנטינגטון, החל בשנות ה־70 והביא להתמוטטות משטרים אוטוריטריים באמריקה הלטינית, באפריקה ובאסיה[12]. כחלק מתהליך זה, מדינות רבות אימצו חוקות כתובות ובתי משפט חוקתיים כחלק מהמעבר לשלטון דמוקרטי[16].

דוגמה בולטת היא דרום אפריקה, שבה אומצה בשנת 1996 חוקה חדשה בעקבות נפילת משטר האפרטהייד[17]. החוקה הדרום־אפריקאית נחשבת לאחת המתקדמות בעולם, עם דגש חזק על זכויות אדם ועל חיזוק מעמדו של בית המשפט החוקתי[18]. החלטות כמו פסילת חוקים המפלים על רקע גזעי או מגדרי מצביעות על תפקידו המרכזי של בית המשפט בביסוס הדמוקרטיה[19].

התפתחות החוקתיות בעולם המערבי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

גם במדינות דמוקרטיות מבוססות, כמו קנדה וארצות הברית, חלה התחזקות של מערכות המשפט החוקתיות. בקנדה חקיקת "אמנת הזכויות והחירויות" (1982) העניקה לבית המשפט העליון סמכות לפסול חוקים שאינם עומדים בקנה אחד עם זכויות היסוד[20].

בארצות הברית, שבה קיימת מסורת ארוכת שנים של ביקורת חוקתית מאז פסק הדין "מרבורי נגד מדיסון" (1803), בתי המשפט ממשיכים לשחק תפקיד מרכזי במאבקים פוליטיים וחברתיים[21]. סוגיות כמו זכויות האזרח, מדיניות הגירה והפלה מלאכותית ממשיכות לעמוד במרכז הדיון המשפטי והחברתי בארצות הברית[22].

מאפיינים מרכזיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

החוקתיות החדשה מאופיינת בשורה של תהליכים המגדירים מחדש את מעמד החוקה ואת תפקידם של בתי המשפט במדינות דמוקרטיות ומעורבות[3]. תהליכים אלו כוללים את אימוץ החוקה הכתובה, הרחבת סמכויות בתי המשפט, והפיכתם לגורם משפיע בעיצוב מדיניות ציבורית[4].

אימוץ חוקה כתובה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אחד המאפיינים הבולטים של החוקתיות החדשה הוא המעבר לאימוץ חוקה כתובה במדינות רבות, במיוחד במדינות שחוו תהליכי דמוקרטיזציה או יציאה ממשטרים אוטוריטריים. החוקה הכתובה משמשת מסמך יסוד המגדיר את עקרונות המדינה, את זכויות האזרחים ואת גבולות הסמכויות של הרשויות[2].

לדוגמה:

  • גרמניה: לאחר מלחמת העולם השנייה אומץ "חוק היסוד", חוקה שנועדה למנוע עליית משטרים טוטליטריים ולבסס עקרונות דמוקרטיים[7].
  • דרום אפריקה: בשנת 1996 אומצה חוקה שמטרתה הייתה לסיים את האפרטהייד ולבסס מערכת של שוויון זכויות לכלל אזרחי המדינה[17].


הרחבת סמכויות בתי המשפט

[עריכת קוד מקור | עריכה]

החוקתיות החדשה מביאה להרחבת סמכויותיהם של בתי המשפט החוקתיים ושל בתי המשפט העליונים במדינות השונות. סמכויות אלו כוללות:

  • פרשנות חוקתית: בתי המשפט נדרשים לפרש את החוקה ולהתאים את החקיקה לעקרונותיה[23].
  • פסילת חקיקה: במקרים שבהם חוקים סותרים את עקרונות החוקה או פוגעים בזכויות יסוד, בתי המשפט מקבלים סמכות לפסול אותם[2].
  • בחינת פעולות מנהליות: בתי המשפט בודקים את חוקיותן של פעולות הממשלה, לעיתים תוך קביעת גבולות למדיניות ציבורית[4].

למשל, בקנדה, בית המשפט העליון פסק כי חוקי הגירה מסוימים אינם עומדים באמות המידה החוקתיות של אמנת הזכויות והחירויות[24]. בישראל, פסיקת "בנק המזרחי" העניקה לבג"ץ סמכות לפסול חוקים שאינם עומדים באמות המידה של חוקי היסוד[25].

השפעה על מדיניות ציבורית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בתי המשפט, שהיו בעבר שחקנים פסיביים יחסית בזירה הציבורית, הופכים לגורם מרכזי בעיצוב מדיניות ציבורית[3]. תחומים שבהם ניכרת השפעה זו כוללים:

  • זכויות אדם ושוויון: בתי המשפט מתערבים במדיניות הממשלה והכנסת כדי להגן על זכויות אדם. לדוגמה, בארצות הברית, פסק הדין "בראון נגד מועצת החינוך" (1954) ביטל את ההפרדה הגזעית בבתי הספר הציבוריים[26].
  • יחסי דת ומדינה: במדינות כמו ישראל, בג"ץ הכריע בסוגיות דתיות מרכזיות, כמו פתיחת עסקים בשבת ומתן שירותים ציבוריים שוויוניים[27].
  • סוגיות מגדריות: בבתי משפט כמו בדרום אפריקה ובקנדה, נידונו חוקים הקשורים לזכויות נשים, להכרה בנישואים חד־מיניים ולהגנה מפני אפליה מגדרית[17][28].

ההחלטות הללו לא פעם מעצבות את המדיניות הציבורית ומשנות את מבנה החברה לאורך זמן. עם זאת, הן מעוררות לעיתים קרובות ויכוחים פוליטיים, ציבוריים ואקדמיים על תפקיד בתי המשפט ועל גבולות מעורבותם במדיניות ציבורית[13].

החוקתיות החדשה במדינות שונות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

החוקתיות החדשה מתבטאת בדרכים שונות במדינות שונות ברחבי העולם. כל מדינה אימצה את המודל של החוקתיות החדשה בהתאם להיסטוריה, לתרבות הפוליטית ולצרכים המקומיים שלה. פרק זה מתמקד בכמה מדינות שבהן ניכרת השפעתה של החוקתיות החדשה: קנדה, דרום אפריקה, ארצות הברית וישראל.

בקנדה, חקיקת "אמנת הזכויות והחירויות" בשנת 1982 סימנה מעבר משמעותי לכיוון של חוקתיות חדשה. האמנה העניקה לבית המשפט העליון סמכות לבחון את חוקיות החוקים של הפרלמנט ושל המחוקקים המקומיים[20].

אחד המאפיינים הייחודיים של המערכת הקנדית הוא מנגנון "פסקת ההתגברות", המאפשר לפרלמנט או למחוקקים המקומיים לחוקק מחדש חוק שנפסל על ידי בית המשפט, בתנאי שיצוין במפורש כי החוק יפעל "על אף" האמנה, וזאת למשך חמש שנים בלבד[29]. מנגנון זה יוצר איזון בין סמכות בתי המשפט לבין סמכות הרשויות המחוקקות[23].

לדוגמה, בית המשפט העליון פסל חוקים שנגעו לזכויות האינדיאנים ולמדיניות הגירה בשל פגיעתם בזכויות יסוד, אך הרשויות הקנדיות הצליחו להחזיר חוקים מסוימים תוך שימוש בפסקת ההתגברות[30].

דרום אפריקה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר סיום שלטון האפרטהייד, אומצה בדרום אפריקה חוקה חדשה בשנת 1996, שנחשבת לאחת המתקדמות בעולם מבחינת ההגנה על זכויות אדם ושוויון[17]. החוקה יצרה בית משפט חוקתי עצמאי, שהפך לגורם מרכזי בבניית הדמוקרטיה במדינה[18].

בית המשפט החוקתי בדרום אפריקה זכה להכרה בינלאומית בזכות פסיקות נועזות ומתקדמות, כמו ביטול חוקים המפלים על רקע גזעי, הכרה בנישואים חד־מיניים והגנה על זכויות חברתיות, כולל זכויות בריאות וחינוך[31]. לדוגמה, בית המשפט חייב את הממשלה להבטיח טיפול רפואי חינמי לנשים הרות שנדבקו ב־HIV[32].

עם זאת, השפעת בית המשפט יצרה מתחים פוליטיים, במיוחד במקרים שבהם התערב בהחלטות של הרשויות המחוקקות או המבצעות[2].

ארצות הברית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בארצות הברית, המסורת של ביקורת חוקתית התקבעה כבר בשנת 1803 עם פסק הדין ההיסטורי "מרבורי נגד מדיסון", שבו בית המשפט העליון קבע כי יש לו סמכות לבטל חוקים הנוגדים את החוקה[33][34].

בתי המשפט בארצות הברית עוסקים בסוגיות חוקתיות בלבד, אך פסיקותיהם נוגעות בנושאים חברתיים ופוליטיים רגישים[22]. דוגמאות בולטות כוללות את פסק הדין "בראון נגד מועצת החינוך" (1954), שביטל את ההפרדה הגזעית בבתי הספר[26], ואת "רו נגד ווייד" (1973), שהכיר בזכות האישה לבצע הפלה[35].

עם זאת, בשנים האחרונות, מערכת המשפט האמריקאית עומדת בפני ביקורת על הפוליטיזציה של בתי המשפט, במיוחד סביב מינויי שופטים לבית המשפט העליון והשפעתם על פסיקות בתחומים כמו זכויות האזרח, הגירה ונשק אישי[36].

בישראל, החוקתיות החדשה התבטאה בעיקר במה שמכונה "המהפכה החוקתית" של שנות ה־90. עם חקיקת חוקי היסוד "כבוד האדם וחירותו" ו"חופש העיסוק", בג"ץ קיבל סמכות לפסול חוקים שאינם עומדים באמות המידה של חוקי היסוד[37]. פסיקת "בנק המזרחי" בשנת 1995 הגדירה את חוקי היסוד כחוקה גמישה, והרחיבה את סמכויות בג"ץ לפסול חוקים ולקבוע נורמות חוקתיות[25][38].

בעשורים האחרונים, בג"ץ עוסק בסוגיות שנוגעות לזכויות אדם, יחסי דת ומדינה, מדיניות ביטחון ושוויון בנטל. בעוד תומכיו רואים בו שומר הדמוקרטיה וזכויות האדם, מבקריו טוענים כי הוא מתערב יתר על המידה בהחלטות של הכנסת והממשלה[39].

דוגמאות בולטות לפסיקות בג"ץ כוללות את ביטול חוקי המסתננים, פסילת תיקוני חוק טל בנושא גיוס תלמידי ישיבות, והכרעות בנושא מימון מוסדות חינוך חרדיים. כל אלו עוררו דיון ציבורי נרחב על מקומו של בג"ץ במערכת הדמוקרטית[40][41].

יתרונות החוקתיות החדשה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

התומכים במגמת החוקתיות החדשה מציינים שורה של יתרונות שהפכו אותה לכלי מרכזי בשמירה על עקרונות הדמוקרטיה וזכויות האדם ברחבי העולם. יתרונות אלו נוגעים להיבטים משפטיים, חברתיים ופוליטיים, ומטרתם להבטיח את יציבות הממשל ואת ההגנה על זכויות האזרח[6].

הגנה על זכויות אדם

[עריכת קוד מקור | עריכה]

החוקתיות החדשה מציבה את ההגנה על זכויות האדם כעקרון מרכזי בפעילותם של בתי המשפט. על ידי מתן סמכות לבתי המשפט החוקתיים לפסול חוקים ופעולות שלטוניות המפרים זכויות יסוד, היא מונעת מקרים של פגיעה בזכויות אזרחיות ומבטיחה שמירה על חירויות הפרט[2].

- בקנדה, אמנת הזכויות והחירויות (1982) הפכה לכלי חשוב להגנה על חופש הביטוי, חופש הדת ושוויון מגדרי[20]. - בדרום אפריקה, בית המשפט החוקתי עיגן את זכויות האדם בחוקה החדשה, כולל זכויות חינוך ובריאות, ושימש כגורם מרכזי במאבק באפליה גזעית ומגדרית[17].

חיזוק שלטון החוק

[עריכת קוד מקור | עריכה]

החוקתיות החדשה מספקת מסגרת ברורה לניהול המדינה, שבה רשויות השלטון נדרשות לפעול במסגרת החוק. בתי המשפט משמשים כגורם מפקח שמבטיח כי כל פעולה של הרשויות המחוקקות, המבצעות והמנהליות תעמוד באמות מידה משפטיות וחוקתיות[4].

- בגרמניה, חוק היסוד (1949) נועד למנוע חזרה על משטר טוטליטרי, ובית המשפט החוקתי הפך למוסד מרכזי בריסון הרשויות המבצעות[7]. - בישראל, חקיקת חוקי היסוד נתנה לבית המשפט העליון את הסמכות לבחון את חוקיות פעולות הממשלה והכנסת, תוך שמירה על זכויות המיעוט[37].

איזון בין הרשויות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

החוקתיות החדשה נועדה להבטיח את עקרון הפרדת הרשויות ולמנוע מצב שבו רשות אחת צוברת כוח בלתי מוגבל. בתי המשפט, הפועלים כרשות עצמאית, מאזנים בין הרשויות המחוקקת והמבצעת ומונעים פגיעות בזכויות האזרח[37].

- בארצות הברית, ביקורת שיפוטית מאז "מרבורי נגד מדיסון" (1803) מונעת חקיקה הסותרת את החוקה[42]. - בקנדה, מנגנון פסקת ההתגברות מאפשר שמירה על האיזון בין סמכות בית המשפט העליון לסמכות המחוקקים המקומיים והפדרליים[20].

מניעת עריצות הרוב

[עריכת קוד מקור | עריכה]

החוקתיות החדשה מגנה על קבוצות מיעוט מפני עריצות הרוב, ומבטיחה כי זכויות יסוד יישמרו גם במצבים שבהם הרוב הפוליטי מבקש לפגוע בהן. בתי המשפט ממלאים תפקיד קריטי במתן הגנה לאזרחים המודרים מהשיח הפוליטי או המושפעים ממדיניות מפלה[2].

- בארצות הברית, פסקי דין כמו "בראון נגד מועצת החינוך" (1954) הבטיחו שוויון זכויות לאוכלוסייה האפרו־אמריקאית[26]. - בדרום אפריקה, החוקה החדשה ובית המשפט החוקתי פעלו כדי להבטיח שוויון זכויות מלא לכלל האוכלוסייה לאחר האפרטהייד[17].

קידום יציבות פוליטית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

במדינות רבות, במיוחד כאלה שחוו משטרים אוטוריטריים או אי־יציבות פוליטית, החוקתיות החדשה תורמת ליציבות על ידי יצירת מסגרת חוקתית ברורה ומוסדות משפט עצמאיים. היא מספקת "בלמים ואיזונים" המונעים התדרדרות לדיקטטורה או לאנרכיה[13].

- במזרח אירופה, חוקות חדשות שנחקקו לאחר קריסת הגוש הסובייטי ייצבו את הדמוקרטיות הצעירות והבטיחו שמירה על עקרונות דמוקרטיים[14]. - בדרום אפריקה, החוקה משנת 1996 סייעה במעבר מדיקטטורה גזענית לדמוקרטיה רב־תרבותית[18].

היתרונות של החוקתיות החדשה מדגישים את חשיבותה בעיצוב דמוקרטיות יציבות, המגנות על זכויות אדם ושומרות על הפרדת הרשויות. עם זאת, לצד יתרונותיה, היא גם מעוררת ביקורת רבה, המפורטת בפרק הבא[6].


ביקורת על החוקתיות החדשה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לצד היתרונות שמביאה מגמת החוקתיות החדשה, היא מעוררת ביקורת נרחבת מצד חוקרים, פוליטיקאים וציבורים שונים ברחבי העולם. הביקורת מתמקדת בהשפעותיה על ריבונות העם, על איזון הרשויות, ועל אמון הציבור במערכת המשפט[2][43].

ערעור על ריבונות העם

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אחת הטענות המרכזיות נגד החוקתיות החדשה היא שהיא מעבירה סמכויות משמעותיות מהמוסדות הנבחרים, כמו הפרלמנט והממשלה, לידי בתי המשפט, שאינם נבחרים על ידי הציבור. בעוד שבמדינה דמוקרטית הרשויות המחוקקות והממשלה מחויבות לתת דין וחשבון לציבור הבוחרים, בתי המשפט פועלים באופן עצמאי ואינם כפופים למנגנוני ביקורת ציבוריים ישירים[2][44].

- דוגמאות: - בישראל, ההכרה בחוקי היסוד כמעין חוקה גמישה בפסק דין "בנק המזרחי" (1995) אפשרה לבג"ץ לפסול חוקים של הכנסת. מבקרי ההחלטה טענו שהיא יצרה מצב שבו בג"ץ מחליש את סמכות המחוקקים הנבחרים[25][45]. - בקנדה, יש הטוענים כי אמנת הזכויות והחירויות (1982) העניקה לבית המשפט העליון סמכויות מרחיקות לכת לפסול חקיקה, מה שמחליש את הדמוקרטיה הייצוגית[20][46].

שלטון האליטות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מערכת המשפט, המורכבת לרוב מאנשי מקצוע השייכים לאליטות משפטיות וחברתיות, נתפסת לעיתים כמנותקת מערכי הציבור הרחב. מבקרי החוקתיות החדשה טוענים כי בתי המשפט כופים את ערכיהם ותפיסותיהם על הציבור, לעיתים בניגוד לרצון הרוב[2][43].

- דוגמאות: - בארצות הברית, פסיקות בנושאים כמו נישואים חד־מיניים והפלות זכו לתמיכה נרחבת מצד קבוצות ליברליות, אך עוררו התנגדות רבה בקרב אוכלוסיות שמרניות[47][48]. - בישראל, מבקרי בג"ץ טוענים כי בית המשפט העליון מקדם אג'נדה פרוגרסיבית שאינה מייצגת את עמדות רוב הציבור, במיוחד בנושאים כמו דת ומדינה או זכויות מיעוטים[39][49].

פוליטיזציה של מערכת המשפט

[עריכת קוד מקור | עריכה]

החוקתיות החדשה מביאה לכך שבתי המשפט נדרשים לעסוק בסוגיות פוליטיות מורכבות, לעיתים בעלות השלכות חברתיות וכלכליות רחבות היקף. הדבר מעורר חשש לפגיעה באמון הציבור במערכת המשפט, שנתפסה בעבר כמוסד ניטרלי[2][50].

- דוגמאות: - בדרום אפריקה, בית המשפט החוקתי נאלץ להכריע בנושאים רגישים הקשורים למדיניות הקרקע ולזכויות הבעלות, והחלטותיו עוררו ויכוחים ציבוריים ופוליטיים עזים[17][51]. - בישראל, בג"ץ הכריע בנושאים פוליטיים רגישים כמו מימון מפלגות, חוק טל וגדר ההפרדה, מה שהוביל למתיחות עם הכנסת והממשלה[52][53][54].

ריכוז כוח בידי מערכת המשפט

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מבקרי החוקתיות החדשה מזהירים מפני ריכוז כוח רב מדי בידי מערכת המשפט. הם טוענים כי סמכויות נרחבות לפסול חוקים ולבקר מדיניות פוגעות באיזון בין הרשויות ומחלישות את סמכותן של הרשויות המחוקקות והמבצעות[2][43][55].


- דוגמאות: - בישראל, פסקי דין שנגעו לחוקי ההגירה ולזכויות המסתננים עוררו ביקורת על כך שבג"ץ פוגע ביכולת הממשלה לקבוע מדיניות[52][56][37]. - בקנדה, יש הטוענים כי בית המשפט העליון חרג מסמכויותיו כשהכריז שחוקים מסוימים אינם עומדים בקנה אחד עם אמנת הזכויות[20][46].

חוסר אחידות במודלים השונים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביקורת נוספת מתמקדת בכך שאין אחידות בין המדינות באימוץ החוקתיות החדשה, מה שיוצר פערים משמעותיים במידת ההגנה על זכויות וביכולת הרשויות לפעול. לדוגמה, בעוד שבארצות הברית השופטים מתמנים לתפקידם בתהליך פוליטי, במדינות כמו גרמניה וישראל המינויים הם תוצאה של מנגנונים מקצועיים[2]. הבדלים אלו מעוררים שאלות על מידת האיזון וההשפעה של בתי המשפט על המדיניות הציבורית[23][57]. הביקורת על החוקתיות החדשה משקפת את המתח המתמיד בין הצורך במערכת משפט חזקה ועצמאית לבין החשש מפני ערעור הדמוקרטיה הייצוגית[2][58]. הדיון הציבורי והאקדמי סביב מגמה זו ממשיך להיות נושא מרכזי בעידן המודרני[5].


השפעות חברתיות ופוליטיות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

החוקתיות החדשה שינתה באופן מהותי את יחסי הרשויות במדינות רבות ואת המבנה החברתי והפוליטי של דמוקרטיות מודרניות. השפעות אלו ניכרות במגוון תחומים, החל מהגנה על זכויות האדם ועד להתעצמות המתחים בין רשויות השלטון[2][59].

השפעה על יחסי הרשויות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אחת ההשפעות המשמעותיות של החוקתיות החדשה היא חיזוק מערכת המשפט ביחס לרשויות המחוקקות והמבצעות. בתי המשפט החוקתיים הפכו לגורם מרכזי בפיקוח על פעולות הרשויות השלטוניות, תוך קביעת גבולות ברורים לסמכותן. תהליך זה יצר מתחים בין הרשויות[2]: - חיזוק שלטון החוק: בתי המשפט מוודאים שהחקיקה והמדיניות עומדות באמות מידה חוקתיות. לדוגמה, בקנדה, בית המשפט העליון פועל לבקר חוקים הפוגעים בזכויות יסוד בהתאם לאמנת הזכויות והחירויות[20]. - ערעור על ריבונות המחוקקים: המבקרים טוענים כי סמכות בתי המשפט לבטל חקיקה עלולה להחליש את תפקוד הרשויות הנבחרות. בישראל, בג"ץ פעל פעמים רבות לביטול חוקים של הכנסת, מה שגרר טענות על פגיעה בדמוקרטיה הייצוגית[25][60].

השפעה על החברה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בתי המשפט, במסגרת החוקתיות החדשה, לקחו על עצמם את תפקיד ההגנה על קבוצות מיעוט וזכויות הפרט, לעיתים בניגוד לעמדות הציבור הרחב. תהליך זה יצר מתחים חברתיים[2]: - חיזוק זכויות מיעוטים:

 - בדרום אפריקה, פסיקות בית המשפט החוקתי עיגנו זכויות שוות לכל האזרחים לאחר תקופת האפרטהייד[17].
 - בארצות הברית, פסיקות כמו "אוברגפל נגד הודג'ס" (2015) שהכירה בנישואים חד־מיניים שינתה את המפה החברתית, אך עוררה התנגדות מצד קבוצות שמרניות[61][62].

- מתחים תרבותיים ודתיים:

 - בישראל, החלטות בג"ץ בנושאי דת ומדינה, כמו פסיקות על מימון מוסדות חינוך חרדיים, עוררו תחושות ניכור בקרב המגזר החרדי[63].
 - באירופה, פסיקות העוסקות בזכויות מהגרים ופליטים יצרו מתח בין עקרונות זכויות האדם לבין מדיניות ההגירה[64].

השפעה על מדיניות ציבורית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

החוקתיות החדשה מביאה לכך שבתי המשפט מעצבים מדיניות בתחומים שונים, במיוחד בתחומים שנחשבים רגישים פוליטית או חברתית[2]: - תחום זכויות האדם: בתי המשפט מתערבים במקרים שבהם מדיניות הממשלה פוגעת בזכויות יסוד. לדוגמה, בית המשפט העליון בקנדה פסק לטובת זכויות האינדיאנים כנגד תוכניות פיתוח כלכליות[65][66]. - מדיניות כלכלית: פסיקות בתי המשפט לעיתים משפיעות על תקציבי מדינות. בישראל, בג"ץ פסק על ביטול חוקי ההסתננות, מה שחייב את הממשלה לשנות את מדיניותה ולהוציא משאבים נוספים לטיפול בבעיה[67][53]. - יחסי דת ומדינה: בבתי משפט כמו בישראל ובגרמניה, התקבלו החלטות שמאזנות בין שמירה על חופש דת לבין עקרון השוויון[7][68].


עליית המתחים הפוליטיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מגמת החוקתיות החדשה יוצרת לעיתים מתחים בין גורמים פוליטיים המנסים לצמצם את סמכויות בתי המשפט לבין אלו המבקשים להרחיבן. בישראל, ניסיונות לחקיקת פסקת ההתגברות, המאפשרת לכנסת לחוקק חוקים "על אף" פסילת בג"ץ, עוררו ויכוחים עזים בין קואליציה לאופוזיציה, לצד מחאות ציבוריות רחבות[39][53][69].

שינוי בתפיסת מערכת המשפט

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בעבר נתפסה מערכת המשפט כמוסד ניטרלי, אך החוקתיות החדשה תרמה לשינוי בתפיסתה הציבורית[2]: - חיזוק מעמד בתי המשפט: תומכי המערכת מציינים כי היא הפכה לגורם עצמאי המגן על הדמוקרטיה[6]. - פוליטיזציה של מערכת המשפט: המבקרים טוענים כי פסיקות בנושאים חברתיים ופוליטיים הפכו את בתי המשפט למוסד שמעורב יותר מדי בזירה הפוליטית, מה שפוגע באמון הציבור[5][43].

ההשפעות החברתיות והפוליטיות של החוקתיות החדשה מדגימות את השפעתה העמוקה על דמוקרטיות מודרניות. היא מבטיחה את שמירת זכויות האדם ושלטון החוק, אך גם מעוררת שאלות על מקומה של מערכת המשפט בעידן של שינוי פוליטי וחברתי[13].

מבט השוואתי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

החוקתיות החדשה באה לידי ביטוי באופן שונה במדינות שונות, בהתאם להיסטוריה הפוליטית, התרבותית והחוקתית שלהן. פרק זה עוסק בניתוח השוואתי של תהליכי החוקתיות במדינות מרכזיות, תוך הדגשת הדמיון והשוני במודלים המשפטיים והשלכותיהם[2][43].

בגרמניה, "חוק היסוד" (Grundgesetz) אומץ בשנת 1949 לאחר מלחמת העולם השנייה. החוקה נועדה לבסס מערכת דמוקרטית חזקה ולמנוע את חזרת הטוטליטריזם. בית המשפט החוקתי הפדרלי בגרמניה נחשב לאחד המוסדות המשפיעים ביותר[70]: - תפקיד ומבנה: בית המשפט מחולק לשני סניפים, אחד עוסק בסכסוכים חוקתיים והשני בבחינת חוקים הנוגדים את עקרונות החוקה[7]. - סמכות חוקתית: בית המשפט מוסמך לבטל חוקים פדרליים וספרי חוקים של המדינות המקומיות הסותרים את החוקה[70]. - דוגמה: פסיקת בית המשפט שחייבה את איסור האפליה נגד נשים בתעסוקה נתפסה כצעד משמעותי לחיזוק שוויון זכויות[71].

ארצות הברית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בארצות הברית, הביקורת החוקתית החלה עם פסק הדין ההיסטורי "מרבורי נגד מדיסון" (1803), שבו נקבע כי לבית המשפט העליון יש סמכות לבטל חוקים המנוגדים לחוקה[72][34]. - מאפיינים מרכזיים:

 - השופטים ממונים לכל חייהם, דבר שמבטיח עצמאות אך יוצר פוליטיזציה של מינוי השופטים[73].
 - סמכות בית המשפט העליון מוגבלת לנושאים חוקתיים בלבד[5].

- דוגמה: פסיקת "בראון נגד מועצת החינוך" (1954), שביטלה את ההפרדה הגזעית בבתי הספר, השפיעה על החברה האמריקאית, אך עוררה התנגדות באזורים שמרניים[26][74].

בקנדה, חקיקת "אמנת הזכויות והחירויות" (1982) סימנה את תחילת עידן החוקתיות החדשה במדינה. בית המשפט העליון הפך לגורם מרכזי בהבטחת זכויות האדם[20][46]. - מנגנון פסקת ההתגברות: מאפשר למחוקקים לעקוף פסיקות של בית המשפט העליון לזמן מוגבל, מה שמאזן את היחסים בין הרשויות[20]. - דוגמה: פסיקות הנוגעות לזכויות הקהילות הילידיות חיזקו את מעמדן של קבוצות מיעוט, אך עוררו ויכוחים פוליטיים בנוגע להשפעה על פיתוח כלכלי[75][76].

דרום אפריקה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בדרום אפריקה, החוקה שנחקקה לאחר האפרטהייד ב־1996 נחשבת לאחת המתקדמות בעולם מבחינת ההגנה על זכויות האדם. בית המשפט החוקתי בדרום אפריקה הפך למוסד מרכזי בעיצוב הדמוקרטיה במדינה[17][77]. - מאפיינים מרכזיים:

 - הדגש על שוויון וזכויות כלכליות, כמו חינוך ובריאות[18].
 - סמכויות רחבות לפסול חוקים ולחייב את הממשלה לפעול בהתאם לעקרונות החוקתיים[17].

- דוגמה: פסיקה שחייבה את הממשלה לספק תרופות לטיפול בנשים הרות הנושאות את נגיף ה־HIV[78][79].

בישראל, "המהפכה החוקתית" של שנות ה־90 העניקה לבית המשפט העליון סמכויות נרחבות לפסול חוקים, במיוחד לאחר חקיקת חוקי היסוד "כבוד האדם וחירותו" ו"חופש העיסוק"[25][53]. - מאפיינים מרכזיים:

 - בג"ץ הפך לגורם מרכזי בהגנה על זכויות אדם[80].
 - זכות עמידה רחבה במיוחד, המאפשרת כמעט לכל אדם לעתור לבית המשפט[52].

- דוגמה: פסיקות בנושאים כמו גיוס תלמידי ישיבות, זכויות מסתננים ויחסי דת ומדינה עוררו דיונים ציבוריים ופוליטיים נרחבים[81][82].


דמיון ושוני בין המודלים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

- דמיון:

 - בכל המדינות שנדונו, החוקתיות החדשה הובילה להרחבת סמכויות בתי המשפט[2].
 - בכל המדינות ניכרת השפעה על עיצוב מדיניות ציבורית וזכויות יסוד[6].

- שוני:

 - בעוד שבארצות הברית ובגרמניה מודל המינויים פוליטי יותר, בקנדה ובישראל קיימת גישה מקצועית למינוי שופטים[7][83].
 - מנגנון פסקת ההתגברות בקנדה ייחודי ומאזן בין בתי המשפט למחוקקים, בעוד שבישראל מנגנון כזה אינו קיים, מה שמעצים את המתח בין הרשויות[20][84].

המבט ההשוואתי מדגיש את הגיוון בתפיסות החוקתיות ברחבי העולם ואת האתגרים הכרוכים בשמירה על איזון בין הרשויות, תוך הגנה על זכויות האדם[23].


בחינה והשלכות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

החוקתיות החדשה היא תופעה מרכזית בעידן הדמוקרטי המודרני, עם השפעות מרחיקות לכת על מערכות פוליטיות, חברתיות ומשפטיות ברחבי העולם. היא נובעת מתוך צורך אמיתי להבטיח זכויות יסוד, לייצב דמוקרטיות צעירות ולהגביל את כוחן של רשויות שלטון בלתי מרוסנות. עם זאת, היא מעוררת שאלות מורכבות על איזון הכוחות בדמוקרטיה ועל תפקידה של מערכת המשפט בעיצוב החברה והמדיניות הציבורית[85].

יתרונות המודל

[עריכת קוד מקור | עריכה]

- הגנה על זכויות האדם: החוקתיות החדשה ממלאת תפקיד קריטי בהבטחת זכויות האדם, במיוחד באזורים שבהם קיים חשש לעריצות הרוב או לריכוזיות שלטונית[86]. - חיזוק עקרונות הדמוקרטיה: החוקה והמערכת המשפטית משמשות מנגנון בלימה המגן על יציבות הממשל[37]. - תפקיד מייצב בדמוקרטיות צעירות: במדינות כמו דרום אפריקה ומדינות מזרח אירופה, החוקה הפכה לכלי מרכזי לביסוס הדמוקרטיה[87].

חסרונות ואתגרים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

- ערעור על ריבונות העם: העברת סמכויות רבות מדי לידי מערכת המשפט עלולה לפגוע ברעיון הבסיסי של דמוקרטיה ייצוגית, שבה הרשויות נבחרות על ידי הציבור[88]. - פוליטיזציה של מערכת המשפט: במקרים רבים, מעורבותם של בתי המשפט בסוגיות פוליטיות רגישות עוררה ויכוחים חריפים ופגעה באמון הציבור בהם[89]. - תלות בהקשר תרבותי ופוליטי: הצלחתה של החוקתיות החדשה תלויה במידה רבה בהקשרים החברתיים, הפוליטיים והמשפטיים של כל מדינה[90].

כיוונים לעתיד

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הדיון על תפקידה של החוקתיות החדשה נמשך, עם הצעות לרפורמות ולשיפורים: - איזון מחודש בין הרשויות: במדינות כמו ישראל וקנדה, עולה הצורך ליישם מנגנונים שמבטיחים את האיזון בין סמכות בתי המשפט לסמכות המחוקקים, כמו פסקת ההתגברות[91]. - שימור עצמאות בתי המשפט: יש להבטיח שבתי המשפט יישארו מוסדות עצמאיים ולא יושפעו מלחצים פוליטיים, גם כשהם עוסקים בנושאים רגישים[92]. - שיתוף הציבור בתהליכים חוקתיים: על מנת להגביר את הלגיטימציה של מגמות חוקתיות, יש צורך במעורבות רחבה של הציבור בתהליך קביעת החוקה והחקיקה[93].

החוקתיות החדשה תמשיך להיות סוגיה מרכזית בדמוקרטיות ברחבי העולם. היא מדגימה את המתח המתמיד בין הצורך לשמור על זכויות האדם ועל יציבות שלטונית לבין האתגרים המובנים במעורבות מערכת המשפט בעיצוב המדיניות הציבורית. השיח המתמשך סביב התופעה מספק הזדמנות לבחון מחדש את מערכת היחסים בין הרשויות ולשאוף למודלים מאוזנים יותר שיתאימו לצרכים המשתנים של כל מדינה ומדינה[94].

  • Ackerman, Bruce. *The Future of Liberal Revolution*. Yale University Press, 1992.
  • Ferejohn, John, and Pasquale Pasquino. "Constitutional Adjudication: Lessons from Europe." *Texas Law Review*, 2002.
  • Hirschl, Ran. *Towards Juristocracy: The Origins and Consequences of the New Constitutionalism*. Harvard University Press, 2004.
  • Huntington, Samuel P. *The Third Wave: Democratization in the Late Twentieth Century*. University of Oklahoma Press, 1991.
  • Tushnet, Mark. *Weak Courts, Strong Rights: Judicial Review and Social Welfare Rights in Comparative Constitutional Law*. Princeton University Press, 2008.
  • Tushnet, Mark. *Advanced Introduction to Comparative Constitutional Law*. Edward Elgar Publishing, 2014.

* [מאמר על החוקתיות החדשה ב־JSTOR](https://www.jstor.org).

  • פסיקת בג"ץ "בנק המזרחי" (1995), בג"ץ 6821/93.
  • פסיקת בית המשפט העליון בארצות הברית "Marbury v. Madison" (1803).
  • פסיקת בית המשפט העליון בדרום אפריקה בנושא טיפול רפואי לנשים הרות הנושאות HIV.
  • פסיקת בית המשפט העליון בקנדה בנושא זכויות הילידים במסגרת אמנת הזכויות והחירויות (1982).

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Ackerman, Bruce. The Future of Liberal Revolution. Yale University Press, 1992.
  2. ^ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Hirschl, Ran. Towards Juristocracy: The Origins and Consequences of the New Constitutionalism. Harvard University Press, 2004.
  3. ^ 1 2 3 4 Tushnet, Mark. Weak Courts, Strong Rights: Judicial Review and Social Welfare Rights in Comparative Constitutional Law. Princeton University Press, 2008.
  4. ^ 1 2 3 4 Ferejohn, John, and Pasquale Pasquino. "Constitutional Adjudication: Lessons from Europe." Texas Law Review, 2002.
  5. ^ 1 2 3 4 Shapiro, Martin. Courts: A Comparative and Political Analysis. University of Chicago Press, 1981.
  6. ^ 1 2 3 4 5 Tate, C. Neal, and Torbjörn Vallinder (Eds.). The Global Expansion of Judicial Power. New York University Press, 1995.
  7. ^ 1 2 3 4 5 6 7 Stone Sweet, Alec. Governing with Judges: Constitutional Politics in Europe. Oxford University Press, 2000.
  8. ^ Ackerman, Bruce. The Future of Liberal Revolution. Yale University Press, 1992.
  9. ^ Kommers, Donald P. "The Federal Constitutional Court in the German Political System." Comparative Politics, 1976.
  10. ^ פסיקת בית המשפט החוקתי הפדרלי בגרמניה בנושא חלוקת הסמכויות.
  11. ^ פסיקות בית המשפט החוקתי בגרמניה בנושא מפלגות קיצוניות.
  12. ^ 1 2 Huntington, Samuel P. The Third Wave: Democratization in the Late Twentieth Century. University of Oklahoma Press, 1991.
  13. ^ 1 2 3 4 Scheppele, Kim Lane. The Global Spread of Constitutional Courts. Journal of Democracy, 2012.
  14. ^ 1 2 Sadurski, Wojciech. Rights Before Courts: A Study of Constitutional Courts in Postcommunist States of Central and Eastern Europe. Springer, 2005.
  15. ^ Bojarski, Lukasz. "Judicial Independence Under Threat in Poland." European Journal of Law Reform, 2019.
  16. ^ Sieder, Rachel, et al. The Judicialization of Politics in Latin America. Palgrave Macmillan, 2005.
  17. ^ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Klug, Heinz. Constituting Democracy: Law, Globalism, and South Africa's Political Reconstruction. Cambridge University Press, 2000.
  18. ^ 1 2 3 4 Fowkes, James. Building the Constitution: The Practice of Constitutional Interpretation in Post-Apartheid South Africa. Cambridge University Press, 2016.
  19. ^ פסיקות בית המשפט החוקתי בדרום אפריקה בנושא אפליה גזעית ומגדרית.
  20. ^ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Hogg, Peter W. Constitutional Law of Canada. Carswell, 2007.
  21. ^ Tushnet, Mark. The Constitution of the United States: A Contextual Analysis. Hart Publishing, 2009.
  22. ^ 1 2 Sunstein, Cass R. One Case at a Time: Judicial Minimalism on the Supreme Court. Harvard University Press, 1999.
  23. ^ 1 2 3 4 Tushnet, Mark. Advanced Introduction to Comparative Constitutional Law. Edward Elgar Publishing, 2014.
  24. ^ פסיקת בית המשפט העליון בקנדה בנושא חוקי הגירה וזכויות יסוד.
  25. ^ 1 2 3 4 5 פסיקת בג"ץ "בנק המזרחי" (1995).
  26. ^ 1 2 3 4 פסיקת "Brown v. Board of Education" (1954).
  27. ^ פסיקות בג"ץ בנושא יחסי דת ומדינה בישראל.
  28. ^ 2=פסיקות בית המשפט העליון בקנדה בנושא זכויות מגדריות.
  29. ^ Ginsburg, Tom, and Aziz Z. Huq. How to Save a Constitutional Democracy. University of Chicago Press, 2018.
  30. ^ פסיקות בית המשפט העליון בקנדה בנושא זכויות הילידים והשימוש בפסקת ההתגברות.
  31. ^ פסיקות בית המשפט החוקתי בדרום אפריקה בנושא זכויות חברתיות ומגדריות.
  32. ^ פסיקת בית המשפט החוקתי בדרום אפריקה בנושא HIV וזכויות בריאות.
  33. ^ פסיקת "Marbury v. Madison" (1803).
  34. ^ 1 2 Tushnet, Mark. The Constitution of the United States: A Contextual Analysis. Hart Publishing, 2009.
  35. ^ פסיקת "Roe v. Wade" (1973).
  36. ^ Greenhouse, Linda. The U.S. Supreme Court: A Very Short Introduction. Oxford University Press, 2012.
  37. ^ 1 2 3 4 5 Barak, Aharon. The Judge in a Democracy. Princeton University Press, 2006.
  38. ^ 2=Yoav Dotan. "Judicial Review and Political Accountability in the Israeli Constitutional Revolution." Israel Law Review, 1999.
  39. ^ 1 2 3 Gavison, Ruth. "Constitutional Revolution: Reality or Self-Fulfilling Prophecy?" Israel Law Review, 1998.
  40. ^ פסיקות בג"ץ בנושא חוקי המסתננים, חוק טל ומימון מוסדות חינוך חרדיים.
  41. ^ 2=Barak-Erez, Daphne. "The Role of the Israeli Supreme Court in Promoting Equality." International Journal of Constitutional Law, 2007.
  42. ^ פסיקת "Marbury v. Madison" (1803).
  43. ^ 1 2 3 4 5 Tushnet, Mark. Advanced Introduction to Comparative Constitutional Law. Edward Elgar Publishing, 2014.
  44. ^ 2=Tate, C. Neal, and Torbjörn Vallinder (Eds.). The Global Expansion of Judicial Power. New York University Press, 1995.
  45. ^ 2=Dotan, Yoav. "Judicial Review and Political Accountability in the Israeli Constitutional Revolution." Israel Law Review, 1999.
  46. ^ 1 2 3 Manfredi, Christopher P. Judicial Power and the Charter: Canada and the Paradox of Liberal Constitutionalism. Oxford University Press, 2001.
  47. ^ Greenhouse, Linda. The U.S. Supreme Court: A Very Short Introduction. Oxford University Press, 2012.
  48. ^ 2=Sunstein, Cass R. One Case at a Time: Judicial Minimalism on the Supreme Court. Harvard University Press, 1999.
  49. ^ 2=Barak-Erez, Daphne. "The Role of the Israeli Supreme Court in Promoting Equality." International Journal of Constitutional Law, 2007.
  50. ^ 2=Tate, C. Neal, and Torbjörn Vallinder (Eds.). The Global Expansion of Judicial Power. New York University Press, 1995.
  51. ^ 2=Fowkes, James. Building the Constitution: The Practice of Constitutional Interpretation in Post-Apartheid South Africa. Cambridge University Press, 2016.
  52. ^ 1 2 3 Dotan, Yoav. "Judicial Review and Political Accountability in the Israeli Constitutional Revolution." Israel Law Review, 1999.
  53. ^ 1 2 3 4 Barak, Aharon. The Judge in a Democracy. Princeton University Press, 2006.
  54. ^ 3=פסיקות בג"ץ בנושא חוק טל, מימון מפלגות וגדר ההפרדה.
  55. ^ 3=Gavison, Ruth. "Constitutional Revolution: Reality or Self-Fulfilling Prophecy?" Israel Law Review, 1998.
  56. ^ 2=פסיקות בג"ץ בנושא חוקי ההגירה וזכויות המסתננים.
  57. ^ 2=Shapiro, Martin. Courts: A Comparative and Political Analysis. University of Chicago Press, 1981.
  58. ^ 2=Tate, C. Neal, and Torbjörn Vallinder (Eds.). The Global Expansion of Judicial Power. New York University Press, 1995.
  59. ^ 2=Tate, C. Neal, and Torbjörn Vallinder (Eds.). The Global Expansion of Judicial Power. New York University Press, 1995.
  60. ^ 2=Gavison, Ruth. "Constitutional Revolution: Reality or Self-Fulfilling Prophecy?" Israel Law Review, 1998.
  61. ^ פסיקת "Obergefell v. Hodges" (2015).
  62. ^ 2=Greenhouse, Linda. The U.S. Supreme Court: A Very Short Introduction. Oxford University Press, 2012.
  63. ^ Barak-Erez, Daphne. "The Role of the Israeli Supreme Court in Promoting Equality." International Journal of Constitutional Law, 2007.
  64. ^ Foblets, Marie-Claire, et al. Cultural Diversity and the Law: State Responses from Around the World. Bruylant, 2010.
  65. ^ פסיקות בית המשפט העליון בקנדה בנושא זכויות האינדיאנים.
  66. ^ 2=Hogg, Peter W. Constitutional Law of Canada. Carswell, 2007.
  67. ^ פסיקות בג"ץ בנושא חוקי ההסתננות.
  68. ^ 2=Barak-Erez, Daphne. "The Role of the Israeli Supreme Court in Promoting Equality." International Journal of Constitutional Law, 2007.
  69. ^ 3=Rubinstein, Amnon, and Barak Medina. The Constitutional Law of the State of Israel. Schocken, 2005.
  70. ^ 1 2 Kommers, Donald P., and Russell A. Miller. The Constitutional Jurisprudence of the Federal Republic of Germany. Duke University Press, 2012.
  71. ^ פסיקת בית המשפט החוקתי בגרמניה בנושא שוויון בתעסוקה.
  72. ^ פסיקת "Marbury v. Madison" (1803).
  73. ^ Greenhouse, Linda. The U.S. Supreme Court: A Very Short Introduction. Oxford University Press, 2012.
  74. ^ 2=Greenhouse, Linda. Becoming Justice Blackmun. Times Books, 2005.
  75. ^ פסיקות בית המשפט העליון בקנדה בנושא זכויות הקהילות הילידיות.
  76. ^ 2=Newman, Dwight G. The Duty to Consult: New Relationships with Aboriginal Peoples. Purich Publishing, 2009.
  77. ^ 2=Fowkes, James. Building the Constitution: The Practice of Constitutional Interpretation in Post-Apartheid South Africa. Cambridge University Press, 2016.
  78. ^ פסיקת בית המשפט החוקתי בדרום אפריקה בנושא תרופות ל-HIV לנשים הרות.
  79. ^ 2=Heywood, Mark. "South Africa's Treatment Action Campaign: Combining Law and Social Mobilization to Realize the Right to Health." Journal of Human Rights Practice, 2009.
  80. ^ Rubinstein, Amnon, and Barak Medina. The Constitutional Law of the State of Israel. Schocken, 2005.
  81. ^ פסיקות בג"ץ בנושא גיוס תלמידי ישיבות וזכויות מסתננים.
  82. ^ 2=Barak-Erez, Daphne. "The Role of the Israeli Supreme Court in Promoting Equality." International Journal of Constitutional Law, 2007.
  83. ^ 2=Shapiro, Martin. Courts: A Comparative and Political Analysis. University of Chicago Press, 1981.
  84. ^ 2=Rubinstein, Amnon, and Barak Medina. The Constitutional Law of the State of Israel. Schocken, 2005.
  85. ^ Hirschl, Ran. Towards Juristocracy: The Origins and Consequences of the New Constitutionalism. Harvard University Press, 2004.
  86. ^ Tate, C. Neal, and Torbjörn Vallinder (Eds.). The Global Expansion of Judicial Power. New York University Press, 1995.
  87. ^ Klug, Heinz. Constituting Democracy: Law, Globalism, and South Africa's Political Reconstruction. Cambridge University Press, 2000.
  88. ^ Gavison, Ruth. "Constitutional Revolution: Reality or Self-Fulfilling Prophecy?" Israel Law Review, 1998.
  89. ^ Tushnet, Mark. Advanced Introduction to Comparative Constitutional Law. Edward Elgar Publishing, 2014.
  90. ^ Shapiro, Martin. Courts: A Comparative and Political Analysis. University of Chicago Press, 1981.
  91. ^ Hogg, Peter W. Constitutional Law of Canada. Carswell, 2007.
  92. ^ Rubinstein, Amnon, and Barak Medina. The Constitutional Law of the State of Israel. Schocken, 2005.
  93. ^ Scheppele, Kim Lane. "The Global Spread of Constitutional Courts." Journal of Democracy, 2012.
  94. ^ Hirschl, Ran. Comparative Matters: The Renaissance of Comparative Constitutional Law. Oxford University Press, 2014.