הונאת הכשרות בחנות הבשר במונסי
כאן לא אתר ויקיפדיה. דף זה נשמר אוטומטית מכיוון שבתאריך 2024-05-25 התקיים דיון האם למחוק אותו. לצפייה בדף המקורי , אם לא נמחק.
אנו דנים כעת בשאלה האם ערך זה עומד בקריטריונים להיכלל בוויקיפדיה. אתם מוזמנים לשפר ולהרחיב את הערך על מנת להסיר את הספקות, וכן להשתתף בדיון בדף השיחה של הערך.
| ||
אנו דנים כעת בשאלה האם ערך זה עומד בקריטריונים להיכלל בוויקיפדיה. אתם מוזמנים לשפר ולהרחיב את הערך על מנת להסיר את הספקות, וכן להשתתף בדיון בדף השיחה של הערך. | |
הונאת הכשרות בחנות הבשר במונסי היא פרשיה שנחשפה בחודש אלול ה'תשס"ו במונסי, בה חנות בשר מרכזית מכרה בשר טרף במסווה של כשר.
הפרשה[עריכת קוד מקור | עריכה]
במרכול "הצלחה גראסערי" במונסי הייתה מחלקת בשר בשם "שבח פֿלייש" (Shevach Meat), בבעלות משה פינקל. הבשר נקנה מהמשחטות היהודיות בהן "שעכט הייזער" וויינלאנד פלייש, "קריית יואל פלייש". שבח פלייש נהגו לארוז את העופות מחדש ולציין על התווית את מקור הבשר.
שבח צבר מוניטין במשך מספר שנים כרשת זולה מאוד, ואף נהגה לספק סחורה למרבית הקייטרינגים והשמחות בעיר.
הבעלים של העסק, משה פינקל, היה יהודי חרדי, חבר הנהלה בישיבת ספרינג ואלי, וחזן בימים נוראים בבית המדרש של הרב שרגא פייוול זימערמאן (ייד').
בית העסק היה בהשגחת הרב שלמה מרדכי ברסלואר שנתן אמון רב בפינקל בשל יראת השמיים שלו.
בראותו שההשגחה רופפת, החל להביא בשר לא חלק וארז אותו כבשר חלק. משראה כי ציבור הלקוחות לא עולה על התרמית, החל לשווק בשר טרפה ככשר - חלק. וכך הוא נהג לרכוש אחוז מועט של בשר כשר אותו עירב עם בשר טרף.
חשיפת הפרשה[עריכת קוד מקור | עריכה]
נשים החלו להבחין בבישולים כי העופות לא מלוחים. כששאלו את משה פינקל מה קורה? הוא ענה ש"קריית יואל פלייש" שינו את המלח.
בין פינקל למשחטה בקריית יואל התגלע סכסוך כספי, והם חדלו לספק לו סחורה כליל, עובדה שלא מנעה ממנו להמשיך לשווק בשר תחת המותג "קריית יואל פלייש". אחד מהבעלים של "הצלחה גראסערי" שוחח באקראי עם קרוב משפחתו שעבד ב"קריית יואל פלייש", והלה שאל אותו: מאיפה שבח משיגים את הבשר שלהם? כך עלה החשד כי מהלך העניינים איננו תקין. הם הלכו שניהם לחנות והסתכלו על הבשר, ומיד ההוא מקריית יואל טען "זה לא הבשר שלנו!!!". הבעלים של המרכול פרצו את המקפיאים של "שבח פלייש" ומצאו שם 15 ארגזים של בשר נבלה שמוכנות לאריזה מחדש, ולשיווק כבשר כשר. רבני העיר הוזעקו למקום וקבעו כי הבשר טרף.
בעקבות חשיפת הפרשה[עריכת קוד מקור | עריכה]
בעקבות חשיפת הפרשה, פסקו הרבנים כי כל מי שרכש אי פעם, במקום צריך להכשיר את כלי המטבח.
פינקל טען כי רק מאז נעצרה אספקת הבשר מ"קריית יואל פלייש" החל בתרמית, אך מכיוון שאיבד את נאמנותו ולאחר שהרבנים ראו שהחישובים שלו לא תואמים יותר מחמש שנים, הם קבעו כי חובת הכשרת הכלים חלה על כל מי שרכש או השתמש אי פעם, ללא הגבלת זמן, סחורה בחנות שכן לא נודע מה משך הזמן של התרמית.
במונסי נערכו עצרות תפילה והתעוררות, ורבים קיבלו על עצם לצום ככפרה על אכילת הבשר.
חקירה ממשלתית[עריכת קוד מקור | עריכה]
מחלקת החקלאות של מדינת ניו יורק ירדה מיד להחרים 15 קופסאות בשר מהעסק שלו ולקחה אותם לחקירה ואכן קבעה שהבשר מעולם לא הומלח והוא גם בשר משולש, ועדיין בבדיקה כיצד הוא רכש את הבשר, וכמה זמן הוא נמשך, ומי אי פעם עזר לו.
קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]
- שלמה שמיר, "היום השחור" של הקהילה - קצב חרדי שיווק עופות טרפים, באתר הארץ, 10 בספטמבר 2006
- הניו יורק טיימס מדווח על השערורייה
- הדסון ניוז ממחוז רוקלנד מדווח על השערורייה (אורכב 30.09.2007 בארכיון Wayback Machine)