תנועה מקומית

כאן לא אתר ויקיפדיה. דף זה נשמר אוטומטית מכיוון שבתאריך 2024-02-26 התקיים דיון האם למחוק אותו. לצפייה בדף המקורי , אם לא נמחק.

חזרה לרשימת הדפים שנמחקו

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תנועה מקומית
מדינה ישראל
מועדים
תאריכי פעילות 2020–הווה (כ־4 שנים)
https://www.tnuamekomit.com/
אנו דנים כעת בשאלה האם ערך זה עומד בקריטריונים להיכלל בוויקיפדיה. אתם מוזמנים לשפר ולהרחיב את הערך על מנת להסיר את הספקות, וכן להשתתף בדיון בדף השיחה של הערך.
הדיון אורך שבוע, וניתנת בו הזדמנות להביע תמיכה מנומקת בהשארת הערך. הערך יימחק בתום שבוע ימים, אלא אם כן הובעה תמיכה שכזו בידי עורך או עורכת בעלי זכות הצבעה מלבד יוצר או יוצרת הערך. (התבנית הוצבה בתאריך 26.02.24).
אנו דנים כעת בשאלה האם ערך זה עומד בקריטריונים להיכלל בוויקיפדיה. אתם מוזמנים לשפר ולהרחיב את הערך על מנת להסיר את הספקות, וכן להשתתף בדיון בדף השיחה של הערך.
הדיון אורך שבוע, וניתנת בו הזדמנות להביע תמיכה מנומקת בהשארת הערך. הערך יימחק בתום שבוע ימים, אלא אם כן הובעה תמיכה שכזו בידי עורך או עורכת בעלי זכות הצבעה מלבד יוצר או יוצרת הערך. (התבנית הוצבה בתאריך 26.02.24).

תנועה מקומית היא גוף ליוזמות מחול ותנועה בקהילה. המיזם מפעיל פלטפורמות שונות ליצירה וללימוד בתחום המחול, שנוצרות בשיתוף אמני מחול ישראלים. המרכזיות שבהן, הן: סדרת המחול "מחול בגובה העיניים", פרויקטים קהילתיים במחול ובתנועה, ומסגרות שהות אמן. מטרת המיזם היא לחבר בין הקהל והקהילה למחול ולתנועה, דרך מפגשים, עשייה משותפת וצפייה ביוצרי מחול.

המיזם נוסד בשנת 2020 על ידי הכוריאוגרפית והרקדנית מאיה ברינר ופועל מאז בישראל.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

תנועה מקומית היא יוזמה אמנותית שנוסדה במטרה להנגיש ולהנכיח יצירות מחול מקצועיות בחברה, ומתוך שאיפה להעשיר את המרחב הציבורי והתרבותי בארץ בפרקטיקות תנועה שונות. היוזמה פועלת בתווך שבין אמנים-קהל-ומוסדות קהילתיים, למען יצירת מבנים חדשים ועצמאיים של תרבות ואמנות. לתפיסת המיזם, המבנים האלה במהותם מרחיבים את גבולות שדה המחול - הן בהיבט של מקום המופע, הן בהיבט של הרכב הקהל, וגם מתוך מטרה להרחיב את הזכות של כל אחד ואחת להיות בתנועה.

היוזמה פועלת מתוך אמונה שתנועה היא כלי בסיסי שצריך להיות נגיש לכל אדם, בכל קהילה, בכל מקום. כמו כן, היא פועלת מתוך התפיסה שהנכחת הגוף והחינוך לאהבת הגוף הנע, הם כלים ליצירת חברה מכילה, קשובה ומכבדת.

המהלך האמנותי של המיזם נוצר מהמקום בו הפעולה האמנותית עתידה להתקיים, כיוזמה אמנותית ואזרחית כאחד, שתופסת את הקשר שבין הקהילה לבין האמנים כמערכת של יחסי גומלין הדדית ומפרה.

שנה לאחר הקמת המיזם, בשנת 2021, הפרויקט הצטרף לעמותת הכוריאוגרפים.

תהליך פיתוח תנועה מקומית בקהילה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אחרי שמתבצעת היכרות מעמיקה עם הקהל והקהילה המקומיים מחד, ומתוך בקיאות רבה בעשייה הכוריאוגרפית המתקיימת בישראל מאידך, נבנים אירועים ומפגשים שונים שמאפשרים חיבור בין הקהילה המקומית לאמנים. תנועה מקומית יוזמת ומובילה עבור הקהילה והאמנים יוזמות מחול ותנועה שמותאמות עבורם. התכנים שהמיזם מקדם מוצעים לקהילה במטרה לבנות מערכת יחסים ארוכת טווח בין אמני המחול לבינה.

תנועה מקומית מקיימת מגוון פלטפורמות: סדנאות תנועה ומחול, הרצאות, שיחות, יוזמות של שהות ואירוח אמנים, מפגשי אמן-קהילה ועוד - ובכך יוצרת מרחבים אלטרנטיביים ופורמטים אינטימיים בהם ניתן לשהות יחד - קהל ומופיעים - לדבר, לשמוע, לשאול שאלות ולהביע כל עמדה או תחושה. כך, במפגשים שהמיזם הוגה ויוזם, נוצרים חיבורים שמרחיבים את התפיסה של מקום המחול בחברה וגם מתגבש מרחב יצירתי משותף, עצמאי ושוויני, שמעודד סקרנות, שיחה וביטוי אישי.

עד ינואר 2024, תנועה מקומית קיימה פרויקטים קהילתיים במשגב, דימונה, עכו, ירושלים, צפת, כפר ורדים ומבואות החרמון; ושלוש תוכניות שהות אמן בהשתתפות האמנים: ענת דניאלי, שירה אביתר ואופיר יודלביץ. כמו כן, בסדרת "מחול בגובה העיניים" מתקיימים מדי שנה כ-30 מופעים בארבע רשויות שונות ברחבי הארץ, בהם צופים ומשתתפים מאות תושבים.

סדרת "מחול בגובה העיניים"[עריכת קוד מקור | עריכה]

"מחול בגובה העיניים - סדרת מחול ודעת", היא סדרה של מופעי מחול, המארחת כוריאוגרפים מובילים מהארץ למפגש אינטימי עם קהילה. המפגש, כולל הרצאה לקראת המופע, צפייה במופע, ולאחר מכן עוד שיחה על הקשרים שבין המחול לבין החיים. המבנה של המפגשים מעודד שאילת שאלות מצד הקהל ומאפשר לו לצפות במופע ובאמן בצורה מרחיבת דעת ומוכוונת יותר. המפגשים מתקיימים ברשויות שונות בשיתוף עם מוסדות מקומיים, ולרוב הם מתרחשים בחלליים שלא מכילים במה או אולם תיאטרון, כך שהם מאפשרים קרבה ומפגש אישי ונגיש יותר. ברינר מנהלת אמנותית את הסדרה.

"מחול בגובה העיניים" מתקיים בשיתוף פרויקט תנועה מקומית, עמותת הכוראוגרפים, משרד התרבות וגופים ברשויות המקומיות: עמותת מרחבים, משגב,[1] עמותת ותיקי הגליל,[2] מחלקת תרבות זכרון יעקב,[3] מרכז קהילתי ראש פינה, ומרכז קהילתי כפר ורדים[4].

בין היתר השתתפו בסדרה הכוריאוגרפים: נטע פולברמכר,[4] הלל קוגן, רננה רז, רוני חדש, אילנית תדמור, אוליביה קורט מסה, שרון צוקרמן, דנה רוטנברג, גיל קרר, אורלי פורטל, ניב שיינפלד ואורן לאור, סיגל ברגמן, שלומית פונדמינסקי, תמי יצחקי, סהר עזימי, סתיו מרין ומירב דגן, ועוד.

פרויקטים קהילתיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הפרויקטים הקהילתיים של תנועה מקומית יוצרים נקודות חיבור בין אנשים דרך תנועה. היוזמה האמנותית רואה חשיבות רבה בהוצאת המחול מתוך אולמות התרבות אל המרחב הציבורי, הביתי וגם אל מרחבים אלטרנטיביים. התפיסה שנמצאת בלב הפרויקט רואה את החשיבות והיופי בהפקעת המחול מהגוף הצעיר והאתלטי, והעברתו אל גופים אחרים בגילאים שונים ומעולמות מגוונים, וגם מעניקה חשיבות רבה להכרה בכך שכולם יכולים לרקוד ולהנות מצפייה במחול ובתנועה.

בהתאם, הפרויקטים הקיהלתיים של תנועה מקומית מעודדים ניסוי, תנועה אישית, ושימוש בתנועה כאמצעי ביטוי משחרר, נגיש ומעצים, לכל גיל ולכל סוג אוכלוסייה.

הפרויקט מתקיים בין היתר בכפר ורדים,[5] מבואות חרמון, וצפת (בשיתוף קרן שלם).

תוכניות שהות אמן[עריכת קוד מקור | עריכה]

במסגרת תנועה מקומית מפותחות תוכניות אירוח ושהות של אמני תנועה בתוך קהילות מקומיות. זאת כאמצעי נוסף למימוש האג'נדה שתופסת את המפגש בין הקהילה לבין האמנים כהזדמנות למערכת יחסים הדדית, מפרה ומעשירה.

התוכנית מפגישה בין אמני מחול המעוניינים בחלל עבודה לצורך יצירתם לבין מוסדות קהילתיים, בתי ספר, וקהילות מקומיות אשר ברשותן חללי עבודה ויש להן רצון להפגיש תלמידים או קהלים עם היוצרים. המפגשים עם הקהילה בדרך כלל מתקיימים כסדנאות או כמופעים שמותאמים למגזרים מגוונים ולחתכי גיל רבים.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ מחול בגובה העיניים במשגב, באתר המועצה המקומית
  2. ^ סדרת האירועים בכפר בלום, במסגרת שיתוף הפעולה עם עמותת ותיקי הגליל
  3. ^ מידע על הסדרה באתר התרבות של מועצת זיכרון יעקב
  4. ^ 1 2 עליזה כ"ץ, שישי מרתק במועדון הזהב, באתר כפרניק, ‏4 בדצמבר 2022
  5. ^ וידאו מתוך פרויקט של תנועה מקומית עם אנשים עם מוגבלויות בכפר ורדים