רשימהתודה רשימות - הנה בא וובסטר 2

די בדיוק לפני שנה התחלתי כאן מסע מרתק בעולם הכתיבה העצמאית בעברית.

לפני כל דבר אחר אני חייב לכתוב תודה ענקית לכם - ירדן לוינסקי ואורי ברוכין - על כל מה שאתם עושים למען האינטרנט בישראל.

בשנה הזאת קם אתר וובסטר וגם נסגר. השקט שהשתרר בתקופת הסגירה עזר לי לחשוב מחדש על הכתיבה העצמאית בעברית ואותן מחשבות הביאו לפתיחת וובסטר 2.

אני לא מעוניין לפרט כאן ועכשיו את כל המחשבות שלי. אם מה שאני מנסה לעשות ב-וובסטר 2 לא יצליח - הן אולי אפילו לא כל כך מעניינות. נראה. בכל מקרה אני חושב שימשיך להיות מעניין.

תודה שקראתם את האתר שלי ברשימות ותודה שהגבתם. תודה גם לכותבים ברשימות ובכל מקום אחר שממשיכים לכתוב באתרים שלהם ועושים לנו מעניין.

ועכשיו אתם מוזמנים לבקר ב-וובסטר 2 ולשלוח לשם פינגים.

פורסם ב 5 בדצמבר 2006 21:35 במדור עולם הבלוגים | אפשרויות

רשימהנמאס לי

כאן נחצה גבול.

גם על ידי הכותב וגם על ידי המגיבים שלא העירו לו על גסות הרוח ועל אוסף מעוות של עובדות. בעצם אחד כן, בעילום שם.

זה הפוסט שיופיע בראש וובסטר לתקופה בלתי ידועה.

שבת שלום וחיים טובים.

נ.ב. תעבירו

פורסם ב 24 בנובמבר 2006 15:04 במדור עולם הבלוגים | אפשרויות

רשימהסערה בקערה והבהרה

המשוררת טירונית רשימות התחילה לכתוב בבית השכן ומילאה בטעות את פיסת הנדל"ן היקרה מכל - חלון העדכונים האחרונים בדף הכניסה של אתר רשימות.

התפתחה סערה בקערה.

לא הספקתי לקרוא אותה אבל היום פרסמה צאלה כץ בתגובות של אבי לן את הקישור לפוסט של אמירה הס.

ואת מי אני רואה שם שופך את מררת נפשו על פיסת הנדל"ן שנגזלה ממנו? את יואב.

יואב ???????

אימייל זריז והנה התשובה.

שלום חנן.

א.      כשאני כותב בשמי אני מזדהה עם כתובת. אני לא מתחבא מאחורי שם סתמי.

ב.      אני ממש, ממש לא כותב בסגנון כזה ולא בצורה כזאת. לא היה עולה על דעתי להגיד למישהו איך לכתוב. כשאני מגיב אני מנסה להגיב לגופם של הדברים, גם אם לפעמים אני מצליח לעשות זאת בצורה מגושמת. כאשר ישנם דברים שעל המהות שלהם אני חולק אני עונה וגם אז כאמור, תוך לקיחת אחריות מלאה והזדהות שתאפשר דו-שיח.

ג.       אבל מה שבטוח שבכל הבאלגן הזה, אני קיבלתי מקלחת של רפש. אפילו בלי שבכלל טרח משיהו לבדוק את זה אתי.

בברכה,

יואב

נרגעתי.

ובעניין פיסת הנדל"ן היקרה. העניין בטיפול.

עכשיו גם "יואב" יכול להירגע.

פורסם ב 22 בנובמבר 2006 12:29 במדור עולם הבלוגים | 3 תגובות | אפשרויות

רשימהבועת הבלוגרים הקטנטנה?

אורי ברוכין ביקש

נתונים לגבי קוראים בוובסטר מעניינים אותי הרבה יותר.
אחרת הכל נשאר בתוך בועת הבלוגרים הקטנטנה.

זה צילומסך של ניתוח קבצי הלוג של וובסטר בחודש האחרון. התוכנה היא Mach5. כל מי שעוסק בניתוח תנועות באתרים יודע שלפעמים המספרים תלויים בתוכנה ובהנחות היסוד שלה ושום מספר לא ממש מדוייק.

 

 

הפרשנות של המספרים תלויה בציפיות של הפרשן. 1000 מבקרים זה פי שתיים וחצי ממספר הבלוגים שרשומים בוובסטר. היחס אפילו גדול יותר אם לוקחים בחשבון את מספר הבלוגים הבלתי מתעדכנים שעדיין רשומים באתר.

זה גראף המבקרים ביום. רואים מהמספרים שהממוצע הוא בערך אלף מבקרים ביום ויש מגמת עלייה איטית.

לעומת זאת, הגראף הזה מבלבל אותי.

הקפיצה ב20 באוקטובר לא מתבטאת במספר הצופים וגם אין לי מושג מאיפה הם הגיעו. לא רואים בקבצים את ה referrer. אפשר לראות שבממוצע המבקרים נכנסים פעמיים ביום לאתר.

ולסיום, ציטוט מאימייל שקיבלתי בבקשה להוסיף בלוג מסויים לוובסטר:

וובסטר, בין אם תרצה בכך ובין אם לאו, הוא לא רק "גרגרן" כמו אוזרוקס והאחרים. וובסטר הוא מדורת-השבט הבלוגרית, ערוץ 2 (סליחה על ההשוואה הלא הוגנת כלפיך) של הקהילה הוירטואלית.

בבקשה אל תכתבו לי דברים כאלה. מייד אני מקבל חשק לסגור לגמרי את הבסטה.


ואחרי סיום, הבהרות ל"ביישנית הבורה".

זו הכתובת של אתר וובסטר שאוסף באופן אוטומטי עדכונים מבלוגים.

מבצע הפשרת וובסטר היה לאחר שהודעתי באוגוסט על הקפאת וובסטר

הפוסט על הסטטיסטיקות הוא ניתוח המידע ב DataBase של וובסטר.

אם את עדיין לא מבינה, תשאלי.

פורסם ב 21 בנובמבר 2006 09:58 במדור עולם הבלוגים | 6 תגובות | אפשרויות

רשימהוובסטר - קצת סטטיסטיקות

לכבוד ההפשרה הזמנית (שהסתיימה לפני כמה דקות) ולכבוד דברים אחרים שלא בא לי לעשות, שיחקתי קצת עם הסטטיסטיקות של וובסטר.

והרי התוצאות (שאולי לא ממש מעניינות כמו שחשבתי שיהיו בהתחלה)

כמה בלוגים התווספו לוובסטר ומתי?

מסקנה - רוב הבלוגים התווספו בחודשים הראשונים של האתר.

 

האם יש עדיפות מספרית לבלוגים מפלטפורמה מסויימת?

מסקנה - עדיפות קלה לרשימות. אכן, כשהקמתי את האתר הוספתי את כל הבלוגים מרשימות ללא הבחנה אבל בהמשך נראה ששאר הפלטפורמות השיגו את מקומן.

 

האם הבלוגים שנמצאים באתר אכן מתעדכנים?

התשובה לשאלה זו תלויה בהחלטה האישית של המשיב אודות רמת העדכניות הראויה לבלוג.

 

כמה זמן נמשכת הכתיבה בבלוגים שבאתר?

כאן בעצם שאלתי את עצמי האם הערכתי נכון שהבלוגים שהוספתי אכן יעודכנו. אני חושב שהתשובה היא "בערך כן".

האם יש קשר בין הפלטפורה ובין הפסקת הכתיבה בבלוג?

אני חושב שבסך הכל כל הפלטפורמות דומות.

 

האם לבלוגים בוובסטר יש זנב ארוך?


אני חושב שגם כאן התשובה היא כן.

ולסיום - מי נמצאים בשפיץ?

אח! איזה תענוג לראות את הגלוב ואת חרמון כל כך צמודים.

עד כאן להלילה.

תמשיכו לכתוב!

פורסם ב 19 בנובמבר 2006 00:50 במדור עולם הבלוגים | 12 תגובות | אפשרויות

רשימהמבצע הפשרת וובסטר לסוף השבוע בלבד!

די, נשברתי. זמנית.

עד למוצאי שבת הקרוב בחצות אקבל ואכבד בקשות להוספת, שינוי, עידכון (ואפילו הסרת) בלוגים בוובסטר.

למען הסר ספק (ככה כותבים יהונתן?), אפילו אם שלחתם לי פעם בקשה להוספה או שינוי, שילחו שוב לאימייל hanan@info.org.il

 

פורסם ב 16 בנובמבר 2006 14:40 במדור עולם הבלוגים | 8 תגובות | אפשרויות

רשימהמילון מושגי בלוגים המיועד לעיתונאים

שוקי טאוסיג מכּתב העת "העין השביעית" הזמין ממני מילון למונחי בלוגים עבור גליון ינואר 2007. קיבלתי את אישורו לכתוב את המילון כאן בבלוג שלי מכיוון שאני יודע שיש לי קוראים שכותבים בלוגים וגם קוראים שהם עיתונאים וגם כאלה שהם גם וגם.

אשמח לקבל הערות על מה שכבר כתבתי ועל מה שכדאי עוד לכתוב.

 

איך לקרוא ולכתוב על בלוגים

 

אין יום שבו לא מוזכרת לפחות פעם אחת המילה "בלוג" בעיתונות הממוסדת בישראל. זירת הבלוגים חדשה לעיתונות הממוסדת ועיתונאים לא תמיד כותבים על בלוגים באופן שמשקף בצורה נאמנה את העולם החדש והמתפתח הזה. מטרת המילון הקצר שכאן היא לקרב את העיתונאים שפועלים בעיתונות הממוסדת לעולם הבלוגים ויעזור להם להתמצא בו.


פלטפורמות לפרסום בלוגים

כתיבה עיתונאית מעמיקה אודות בלוג זה או אחר צריכה לקחת בחשבון את הפלטפורמה שבה הוא מפורסם. בחירת הפלטפורמה על ידי הכותב מצביעה על רמת המודעות של הכותב למשמעויות הרחבות של הכתיבה העצמאית.

בלוגים הם אתרי אינטרנט דינאמיים הפועלים על פלטפורמות תוכנה שמפעילה אותם. מבחינת הפלטפורמות, הבלוגים מתחלקים לשניים - בלוגים שלא נדרש להתקין תוכנה כדי לפרסם אותם ובלוגים שכותביהם התקינו תוכנה ייעודית לפרסום הבלוג שלהם.

רוב הבלוגים בישראל מפורסמים באתרים המעניקים פלטפורמת תוכנה לשם פתיחה ופרסום הבלוגים. האתרים הפופולאריים בישראל לפרסום בלוגים הם ישראבלוג (שנרכש לאחרונה על ידי הפורטאל "נענע") ו"תפוז". פתיחת הבלוגים באותם אתרים היא בחינם וכל אחד יכול לפתוח שם בלוג. ישראבלוג ותפוז הם אתרים מסחריים והמוטיבציה שלהם למתן השירות היא מסחרית. בנוסף לשני האתרים הגדולים המסחריים קיים גם אתר "רשימות" שהוא אינו מסחרי ולא כל אחד יכול לפתוח בו בלוג. כדי לפתוח בלוג ב"רשימות" יש לעבור תהליך בקשת הצטרפות מצוות האתר כשהקריטריון המרכזי לקבלת כותבים חדשים הוא "צורך בניסיון משמעותי בתחום ופרסומים קודמים במגוון אכסניות/פורמטים בתחומים עליהם הם רוצים לכתוב". הכתיבה ברשימות אינה אנונימית, בניגוד לישראבלוג ולתפוז שבהם אפשר לפתוח בלוגים אנונימיים.

קיים מספר מועט (אך גדל והולך) של בלוגים המפורסמים באופן עצמאי על ידי כותביהם. בדרך כלל המוטיבציות לפרסום בלוג באופן עצמאי הן הגמישות העיצובית, הגמישות בתכונות האתר והבעלות המלאה על התכנים המפורסמים באתר ללא מגבלות האתר המארח.

"הבלוגר"

אין כמעט אנשים שמגדירים את עצמם כ"בלוגרים" ולכן גם לא נכון להציג אותם ככאלה. לאנשים הכותבים בלוג יש עיסוק עיקרי או זהות מקצועית שהם משתמשים כדי להציג את עצמם. "בלוגרים" יכולים להיות משפטניות ועד תלמידי תיכון. עיתונאים המשתמשים במונח "בלוגר" כדי לתאר כותבי בלוגים מתרשלים בבדיקת הרקע האישי של הכותבים. כאשר כותבת בלוג לא מציינת את שמה האמיתי (kusit3g זה כינוי, כן?), כדאי לכתוב "kusit3g, כותבת הבלוג "כוסית עם אובססיית שואה" כתבה בבלוג שלה "ראש הממשלה וולמארט אומר היום כי אסור לחזור על שגיאות מלפני 60 שנה. לפני 60 שנה, למיטב ידיעתי, היתה שנת 1946, והשגיאות שנעשו ב-1946 באירופה תוקנו כבר ב-1947, ועובדות יפה עד היום."

 

יש חיים בשוליים

בלוג הוא אתר אינטרנט המאגד בתוכו קטעים קטעים שהקשר ביניהם הוא זהות הכותב (או הכותבים - יש בלוגים שיתופיים) שהעיקרון המארגן ביניהם הוא תאריך הכתיבה - אחרון למעלה. כדי להבין את ההקשרים הרחבים של הבלוג והכותב צריך להסתכל הצידה, ליד החלק המרכזי של הבלוג שבו נכתבים הטקסטים השוטפים. כותבי בלוגים מקדישים זמן ומאמץ להוסיף מידע בשוליים של הבלוג כדי לעורר עניין בבלוג שלהם ולעזור לקוראים להתמצא בו ולהבין טוב יותר לאן הגיעו. בשוליים תמצאו לפעמים קישור לדף ה"אודות" של האתר, קישורים לארכיון הבלוג, לקטעים פופולאריים או מוצלחים, לבלוגים מומלצים על ידי הכותב ועוד. דגימה של הקישורים בשוליים יעזרו לכם להבין טוב יותר מי הכותב ויעזרו לכם לתאר באופן מדוייק יותר את הכותב ואת עיסוקיו. לרוב תמצאו בשוליים את כתובת האימייל של הכותב.


תגובות הן שיחות

המגיבים בבלוגים הם בדרך כלל הקוראים הקבועים בו. לכן, התגובות הן חלק מהטקסט של הבלוג. אפשר למצוא בתגובות שיחה משמעותית ומעניינת שמעשירה את הקריאה. לפעמים הדו שיח שמתקיים בין הכותב ובין המגיבים הוא ההמשך של הטקסט ה"עיקרי" ובו נמצאים תיקונים ותוספות. אפשר להבין מהתגובות מי נמשכים לקרוא את הבלוג. על פי כמות התגובות אפשר להניח את מידת הפופולאריות של הבלוג. לרוב המגיבים יש בלוגים ושמם מקושר לבלוג שלהם ואז אפשר לגשת אליהם ולהכיר יותר את המגיבים.

 

לינק / קישור

כתובות אתרים נראים רע בדפוס. עם קצת הבנה במבנה כתובות הבלוגים אפשר לקצר אותם ולהפוך אותם ליותר ידידותיים לנייר. בישראבלוג, לכל בלוג יש מספר. לכן הכתובת http://israblog.nana.co.il/blogread.asp?blog=213241 יכולה להיות מוצגת גם כך: israblog.nana.co.il/213241. בתפוז, לכל בלוג יש שם. בתחתית כל בלוג בתפוז מפורסמת כתובת הקישור הישיר לבלוג. לדוגמא blog.tapuz.co.il/tidi

אם רוצים לפרסם קישור ארוך שאין אפשרות לכתוב בצורה יותר מקוצרת, אפשר להשתמש באתרים שהופכים את כתובות ארוכות לכתובות קצרות. הנה שלושה מהם: snipurl.com , tinyurl.com, urlic.com

באתרים אלה מדביקים את את הכתובת הארוכה ומקבלים כתובת מקוצרת ידידותית לדפוס. לדוגמא: snipurl.com/126d4

שימו לב שבכל הדוגמאות הושמט ה //:http וה www. אין בהם צורך.
 

איך כותבים בעברית "פוסט"?

המונח "בלוג" כבר השתרש. באנגלית, בלוג מורכב מ Posts, שהם הקטעים המרכיבים את הבלוג. עדיין לא התקבע מונח מוסכם ל"פוסט". יש הכותבים "קטע", ויש "רשומה".



טרקבק
מה זה ולמה כדאי ללחוץ על הקישור.

RSS
מה זה ולמה זה טוב בשביל עיתונאים.


איך למצוא בלוגים שכותבים על...

איך לחפש בפלטפורמות העיקריות, איך לחפש בגוגל והיכרות עם טכנורטי, וובסטר, ישראלוונטי ו Ozrox.

 

תגיות וקטגוריות
מה זה ולמה זה שימושי

 

מה זה בלוג ומה זה לא בלוג?
כיסוח קליל על הזניית המושג "בלוג" בעיתונות הממוסדת.

לצטט מבלוג
כללי "שימוש הוגן"


בלוג אישי או בלוג פרטי?
האם חשיפה בתקשורת של בלוגים אישיים היא הפרת הפרטיות של כותביהם?

פורסם ב 15 בנובמבר 2006 00:45 במדור עולם הבלוגים | 14 תגובות | אפשרויות

רשימהכולם הלכו לבלוגלי?

חנית ותום המתוחכמים והממולחים ידעו למתי לכוון את השקת בלוגלי, בדיוק כשפרץ הבלגן בתפוז.

אבל אולי זה סתם מזל.

מכיוון שוובסטר עדיין קפוא, אני מכריז כאן על שני בלוגים חדשים בבלוגלי.

האחד הוא יואב איתמר - האביר שלא היה - בעל הבלוג חלומות וסיוטים.

והשניה היא אדר שלו הממושקפת בזגוגיות.

ובקשר להקפאת וובסטר -  עדיין בתוקף אבל יש מתחרים לא רעים שמתחילים לעשות רושם רציני.

אוזרוקס עם עיצוב חדש ויפה (אני צריך לבקר שם יותר)

ישראלוונטי - גם עם עיצוב חדש

אולי השינוי הבא שאעשה בוובסטר יהיה מתן קישורים קבועים אליהם.

ואם כבר אוזרוקס, בתחתית הפוסט שלי ישראפינג ו-ישראטראק כתב(ה?) אוזרוקס על פלאגין שפיתח(ה?) לוורדפרס שמוביל לדף הזה ויש גם הסבר שגם לא כל כך הבנתי. אז אם כבר צומחת לה פלטפורמת בלוגים חדשה מבוססת וורדפרס, אולי זה הזיווג המושלם?

פורסם ב 14 בנובמבר 2006 08:11 במדור עולם הבלוגים | 2 תגובות | אפשרויות

רשימההתפלק לו טור?

לפני שנים כבר לא מעטות שודרה בגלי צה"ל "חידת חמיצר". אחת החידות שהחזיקו הכי הרבה זמן היתה חידה ש"גיבוריה" היו מרים, דוד, אהרון ואולי עוד כמה. בסוף הסתבר שהמשותף להם הוא שכולם שמות של גופנים. כששמעתי את הפתרון דפקתי את הראש בקיר כמה פעמים. הרי כל היום אני יושב מול מעבד התמלילים ורואה את השמות האלה מול העיניים.

נזכרתי בחידה הזאת כשקראתי את הטור האחרון של יורם מלצר ב"תרבות וספרות" ב"הארץ" על המילה מיחוי.

הדבר היה בבית קפה. כן: בית קפה שבתפריטו הופיעה המלה "מיחוי". לא "מחית", שהיא הפירה, כלומר תבשיל מחומרים מעוכים או טחונים שמכינים לעתים ב"ממחה" (המלה הנאה והטובה ל"בלנדר"). המיחוי שלי הופיע במחלקת המתוקים. ולא סתם, אלא בתיאור האלפחורס שהזכרתי כאן לטובה לא מזמן. בתפריט נכתב שבתוך האלפחורס יש "מיחוי ריבת חלב". כעת הכל ברור לכל יודע עברית. בתודעתו מופיע מיד המושג "נימוח", המוכר היטב לקוראי מתכונים, ספרי בישול ומדורי אוכל. מעוגת שוקולד ועד סטייק עסיסי, "נימוח" הוא תואר המתאר סוג מסוים של רכות החומר, איכות הדומה לזו של משחה או ממרח, אבל פחות רכה ויותר מרוכזת. ושוב לפנינו תנועה היד הרחבה, המשטחת.

מייד עלתה בעיני רוחי מקלדת המחשב שבה האות "ל" סמוכה ל"ח".

ואולי היתה זו סתם שגיאת הקלדה בתפריט והכוונה (הסבירה וההגיונית) היתה "מילוי ריבת חלב"?

ואולי טיפס מלצר על סולם לשוני מאד גבוה בגלל שלא חשב על האפשרות הזאת ולא זכר את סידור האותיות על המקלדת?

ואם אכן מקור המילה הייחודית "מיחוי" בשגיאת הקלדה, (מלצר לא כתב שבדק את האפשרות הזאת ושלל אותה), איפה העורך (שגם הוא גחון על מקלדתו יומם וליל) שלא חשב על האפשרות הזאת והחזיר את הטור לכותב?

או שבכלל עין עורך לא שזפה את הטור אלא הניח הוא שאפשר להעביר ישירות לדפוס טור של כותב ותיק ומכובד?

וכמו שכתבו פעם - תמהני.

פורסם ב 11 בנובמבר 2006 23:01 במדור התקשורת הממוסדת | 3 תגובות | אפשרויות

רשימההבלוגריות למען חופש הביטוי מצטלמות עם השלט

ארבעים ומשהו

אמיתי סנדי

הארי

אליעזר יערי

עידן דורפמן

אילנה תמיר

יהונתן ודנה

ליאור גימל

tafka

פורסם ב 10 בנובמבר 2006 16:16 במדור עולם הבלוגים | 7 תגובות | אפשרויות

אפשר למצוא עוד רשימות בארכיון, או לחזור לראש העמוד.